TOP
Winter is here

“Winter is here!”

Dagen, som rigtig mange har ventet på med længsel i tæt på to år, er endelig kommet: første afsnit af successerien ‘Game of Thrones’ sidste sæson havde præmiere i nat. Hvis du har glædet dig lige så meget som os, så har vi her lavet et lille resumé af de tidligere sæsoner. Plottet er kompliceret, så mange af de mindre detaljer og begivenheder er udeladt, men handlingens vigtigste dele er stadig med. Det er et langt skriv, så hold tungen lige i munden og lav en kop kaffe. Hvis du ikke har set sæson 1 til 7, så vær opmærksom på, at nedenstående indeholder spoilers.

Winter is here

Sæson 1 (2011)

The Night’s Watch (Murens vogtere) møder for første gang i mange år en White Walker (en levende død), som ellers gik for at være en myte. Vi møder her huset Stark, hvor overhovedet Eddard ‘Ned’ Stark er gammel ven af Robert Baratheon, som er siddende regent på Jerntronen i King’s Landing. Robert tager til Starks residens, Winterfell, for at overtale Ned til at blive Hånd (særlig rådgiver og stedfortræder), da den tidligere Hånd, Jon Arryn (som var gift med Neds hustrus, søster, Lysa Arryn) pludselig er død. Neds to døtre, Sansa og Arya, rejser med til King’s Landing. Sansa rejser med, da hun er forgabt i Roberts søn, Joffrey. Robert er gift med Cersei Lannister, som han har tre børn med. Cersei er en del af det magtfulde hus Lannister, som rygtedes at stå bag Jon Arryns død. Cersei har to brødre; Jaime, som både er hendes tvillingebror og hendes elsker, og lillebroderen Tyrion, som er dværg og beskyldes for alverdens ulykker. Ydermere, så var det Jaime, som slog den tidligere konge (Aerys II Targaryen aka. ‘The Mad King’) ihjel, og så er han med al sandsynlighed også den virkelige far til Roberts og Cerseis tre børn. De forskellige Lannisters er med Robert i Winterfell, hvor Neds søn, Bran, ser Cersei og Jaime i seng med hinanden. Jaime skubber Bran ud af vinduet i tårnet, hvor han ender med at blive lam.

Tyrion Lannister rejser med Neds uægte søn, Jon Snow (som fungerer som et mere eller mindre ligeværdigt medlem af familien Stark) til Muren, for at se nærmere på sagen med the White Walker – Jon ender med at blive ved Muren, som en del af Night’s Watch. Tyrion rejser videre og ender med at blive arresteret, da Catelyn Stark (Neds hustru) er overbevist om, at det er ham, som er skyld i Brans fald fra tårnet. Tyrion bliver holdt fanget hos Lysa Arryn, hvor han vælger Bronn til at kæmpe for sig i en såkaldt ‘trial by combat’. Bronn vinder kampen og Tyrion går fri.

Tilbage i Kings Landing bliver Robert dødeligt såret på en vildsvinejagt – under suspekte omstændigheder. Ned bliver udpeget til at fungere som regent indtil Roberts søn, Joffrey, bliver myndig og kan overtage tronen. Ned er ikke interesseret i at få Joffrey på tronen og vil i stedet forsøge at få Roberts bror, Stannis Baratheon, indsat på tronen i stedet, da han opdager Cerseis affære med Jaime. Herefter bliver man som seer meget hurtigt bekendt med, at forfatteren George R.R. Martin ikke er bange for at slå centrale karakterer ihjel. Petyr ‘Littlefinger’ Baelish (som er livslangt forelsket i Catelyn Stark) forråder Ned, som ender med at blive halshugget på Joffreys ordre. Sansa arresteres og Arya forsvinder herefter fra King’s Landing. Som svar på hændelserne i King’s Landing, har Neds ældste søn, Robb, overtaget pladsen som overhoved i huset Stark og krones som konge af Winterfell, og erklærer krig mod huset Lannister.

På den anden side af the Narrow Sea bliver Daenerys Targaryen (datter af ‘The Mad King’) gift med Khal Drogo, en Dothraki-krigsherre. Daenerys ser sig selv som den sande arving til Jerntronen og arbejder i sit eksil på at samle en stor nok hær til, at hun kan forsøge at overtage tronen i King’s Landing. I første omgang er det et tvangsægteskab, som arrangeres af Daenerys storebror, som mener at han er ‘den sidste drage’. Daenerys og Drogo ender med at få et oprigtigt kærlighedsforhold, men det ender hurtigt med Drogos død. Det viser sig til sidst, at Daenerys er den sidste drage og ikke hendes bror, da hun overlever ild samtidig med, at hun udklækker tre drageæg, som hun fik i bryllupsgave – broderen overlever ikke en lignende behandling.

Sæson 2 (2012)

Denne sæson tager sit udgangspunkt i, at Tyrion indtager pladsen som Hånd for Joffrey, som sidder på Jerntronen. Stannis bliver forhekset af heksen Melisandre og gør offentligt krav på Jerntronen med argumentet om, at Joffrey ikke er Roberts biologiske søn, og at han derfor ikke har ret til Tronen. Robb Starks hær gør fremskridt og de har fået taget Jaime Lannister som fange. Robb sender sin ven, Theon Greyjoy (som har boet en stor del af sit liv sammen med familien Stark, og nærmest er som en bror), hjem til sin far, Balon Greyjoy, på the Iron Islands, i håbet om, at han vil lade sit hus tilslutte sig Robbs hær. Dette lykkes ikke, da Theon i stedet bliver genforenes med sin familie. Theon og hæren fra the Irons Islands indtager Winterfell og Bran må sammen med sin ‘tjener’ Hodor flygte ud i vildmarken.

Robb sender sin mor, Catelyn, ud for at mødes med Renly Baratheon (Roberts anden bror), som også forsøger at gøre krav på Jerntronen. Hun foreslår, at de to brødre slår sig sammen. Renly nægter dog at slå sig sammen med Stannis og han ender med at blive dræbt af en ånd, som Melisandre har fremmanet. Brienne af Tarth – som fungerede som bodyguard for Catelyn og Robb – beskyldes for at have dræbt Renly, og tvinges derfor til at flygte. Hun møder dog Robb igen, hvor de sammen med Catelyn håber på, at de vil kunne aflevere Jaime i King’s Landing i bytte for Sansa.

Arya bliver fanget af soldater i King’s Landing og sendes til Tywin Lannisters (overhovedet for huset Lannister) slot, Harrenhal, som antager at hun er en dreng, hvorfor hun bliver tjener. Hun ender med at flygte med Jaqen H’gar, som er en af de Faceless Men fra Essos.

Stannis forsøger at indtage King’s Landing fra havet, men hans flåde tilintetgøres af Tyrion, som bruger wildfire.

Daenerys forsøger at opnå en større hær, men bliver fængslet sammen med sine tre drager, som endnu ikke er fuldvoksne. Hun ender med at flygte.

Sæson 3 (2013)

Tywin fjerner Tyrion fra pladsen som Hånd for Joffrey, og bebrejder (igen) samtidig Tyrion for at være skyld i hans hustrus død, da hun døde under fødslen af Tyrion. Han tvinger Tyrion til at gifte sig med Sansa, selvom han har et forhold til slavekvinden Shae. Tyrion er blevet en mere ordentlig fyr, end han var tidligere og derfor behandler han Sansa ordentligt. Joffrey skal samtidig giftes med Margaery Tyrell, som er enke efter Renly Baratheon.

På den anden side af Muren møder Jon Snow Mance Rayder, som er leder for en gruppe wildlings (‘vilde’), som tilslutter sig kampen om at slå the White Walkers ihjel. Her bliver Jon forelsket i en wildling, Ygritte.

Robb skulle giftes med Roslin Frey, men ombestemmer sig, da han forelsker sig i Talisa, som er helbreder i hans hær, som han i stedet gifter sig med. Catelyn, Robb og den gravide Talisa inviteres til Roslins bryllup, hvor hun bliver gift med en anden mand. Brylluppet er samtidig et bagholdsangreb, hvor de alle tre og deres medbragte mænd bliver brutalt myrdet. Igen er Arya til stede, hvor hendes familiemedlemmer brutalt bliver slået ihjel. Hun har på dette tidspunkt ‘the Hound’ som beskytter. Roose Bolton bliver gjort til hersker af Norden herefter.

Bran opdager, at han har magiske kræfter, da han finder ud af, at han kan ‘flytte sig’ over i kroppen på en ulv. Jaime og Brienne rejser fortsat mod King’s Landing, og Daenerys har nu samlet en hær på 8000 mand.

Sæson 4 (2014)

Joffrey bliver forgiftet til sit bryllup. Sansa bliver i denne forbindelse smuglet væk med hjælp fra ‘Littlefinger’ og hun bliver ført til sin moster, Lysa. Hun er ikke egnet som værge for Sansa, da hun har mistet forstanden – hun forsøger at skubbe Sansa ned i en dyb afgrund – og ender med at blive dræbt af ‘Littlefinger’, som hun var blevet gift med.

Jaime, som nu kun har en hånd, og Brienne ankommer endelig til King’s Landing og finder ud af, at Sansa i mellemtiden er flygtet. Brienne påtager sig nu opgaven at forsøge at finde ud af, hvor Sansa er.

Cersei beskylder Tyrion for at have myrdet Joffrey. Denne gang er det Oberyn Martell, som kæmper for Tyrion imod ‘the Mountain’ (bror til ‘the Hound’). Martell bliver dræbt og Tyrion bliver fængslet. Tyrion bliver befriet fra fængslet af Jaime, hvorefter han opdager sin far, Tywin, i seng med Shae. Han dræber herefter sin far og Shae, forlader King’s Landing og rejser over the Narrow Sea i håbet om at kunne slutte sig til Daenerys.

Roose Bolton kommer tilbage til Winterfell, hvor han finder ud af, at hans søn, Ramsay Bolton, har tortureret Theon Greyjoy til galskab og kastreret ham.

Jon Snow kommer tilbage til Muren efter at have været sammen med the wildlings. Stannis’ tilbageblevne styrker bevæger sig mod nord. Brienne finder Arya og ‘the Hound’, hvor hun vinder over ham i kamp og de efterlader ham til døden. Arya flygter herefter og slutter sig igen til Jaqen for at blive en af de Faceless.

Sæson 5 (2015)

Mance Rayder er blevet dræbt og Stannis brænder ham på bålet. Jon Snow bliver herefter udnævnt til leder af the Night’s Watch, hvilket ikke falder i god jord hos de ældre på Muren. Melisandre overbeviser Stannis om, at han bliver nødt til at ofre sin egen datter, hvor han brænder hende på bålet.

‘Littlefinger’ fører Sansa tilbage til Winterfell med intention om at få hende gift med Ramsay Bolton. Stannis ankommer til Winterfell for at bekæmpe Bolton, men han taber slaget. Det er Brienne, som dræber Stannis, da hun har fulgt Sansa til Winterfell. Sansa undslipper Ramsay. Efter Stannis’ død tager Melisandre til Muren.

I Kings Landing har Joffreys lillebror, Tommen, overtaget tronen og giftet sig med Margaery Tyrell. Cersei planlægger at slå Margaery ihjel. ‘The High Sparrow’ (leder af trosretningen ‘Faith of the Seven’) afslører blandt andet Cerseis incest, fængsler hende, klipper hendes lange hår af og tvinger hende til at gå bodsgang nøgen gennem byen med piskning.

Daenerys overtager endnu en by på den anden side af the Narrow Sea, men the Sons of the Harpy giver hende problemer. Tyrion finder endelig Daenerys og han vinder hurtigt hendes tillid. Han vises hurtigt den tillid at have kommandoen i hendes fravær.

Jon Snow tager igen nord for Muren i håbet om at skabe en alliance med the wildlings. De får her problemer med ‘the Night King’ (herskeren af the White Walkers). Da de er tilbage ved Muren, så vender resten af the Night’s Watch sig imod Jon, pga. alliancen med the wildlings, og slår ham ihjel.

Sæson 6 (2016)

Jon Snow får ikke lov til at være død særligt længe, da han allerede i starten af denne sæson vækkes til live igen af Melisandre. Jon tager igen kontrol over the Night’s Watch og planlægger at indtage Winterfell og vælte Ramsay Bolton, som i mellemtiden har sørget for at endnu en Stark, broderen Rickon, nu også er død. Jon ender i alliance med ‘Littlefinger’ og ridderne fra Vale (hans herredømme efter Lysas død), og de ender med at vælte Ramsay i Winterfell, som møder sit endeligt i buret hos sine dræberhunde.

I King’s Landing står Cersei overfor en retssag, som hun ikke har tænkt sig at bukke under for. Hun planlægger det således, at der via en krypt bliver startet wildfire, som forårsager en eksplosion i den store Sept (det religiøse centrum for trosretningen ‘Faith of the Seven’), hvor Cerseis retssag skulle foregå. Her dræbes ikke bare hele kulten, men også Margaery. Efter hendes død begår Tommen selvmord ved forsætligt at falde ud af et højtliggende vindue.

Daenerys er faldet i unåde hos dothrakierne, det folk som hun blev en del af via sit ægteskab med Drogo. De ønsker at hun skal leve isoleret, som enker normalt gør i deres kultur, hvor hun ellers har indtaget pladsen som khaleesi, det kvindelige modstykke til en khal. Hun får dem overbevist om, at hun har guddommelige kræfter, da hun går igennem ild uden af blive skadet, hvorefter hun igen anerkendes som khaleesi.

Da Ramsay mister livet og magten over Winterfell, flygter Theon samtidig og vender hjem til the Iron Islands, hvor han sammen med sin søster, Yara, vil stjæle Jernflåden fra deres onkel Euron Greyjoy og slutte sig Daenerys.

Arya er nu blevet trænet hos de Faceless og er blevet en vanvittigt dygtig og koldblodig snigmorder. Hun hævner herefter blandt andet Catelyn og Robb Stark ved at myrde Walder Frey, som var ansvarlig for deres død. Samtidig er Bran blevet oplært af ‘the Three-Eyed Raven’ og træder til sidst i dennes sted.

 

Sæson 7 (2017)

Daenerys forlader omsider de sydlige lande på den anden side af the Narrow Sea og rejser til Dragonstone, som tidligere tilhørte Stannis Baratheon. Melisandre opfordrer hende her til at forsøge at alliere sig med Jon Snow i kampen om Jerntronen. Jon Snow er hurtig til at tage imod hendes invitation og de bliver hurtigt tætte. De lægger en taktik for, hvordan de vil vinde Tronen – hvilket blandt andet indebærer at sende Jernflåden til King’s Landing.

Euron forsøger samtidig at få et ægteskab istand med Cersei, hvor han blandt andet vinder Jernflåden tilbage fra Yara og Theon, da de når til King’s Landing. Samtidig med dette slag til søs møder dothrakierne Lannister-hæren under Jaimes ledelse. Her bliver den ene drage, Drogon, såret. Det er her, at det for alvor går op for Jaime, hvor seriøs en trussel, Daenerys’ drager er: Dette forsøger han at overbevise Cersei om. Det politiske plot bliver endnu mere kompliceret, da Jon og Daenerys forsøger at danne en samlet front med blandt andre Cersei, med the White Walkers som den fælles fjende. Da de henter en Whte Walker i Norden for at kunne bevise deres eksistens, mister de en drage, Viserion, som til sidst viser sig at være blevet overtaget af the White Walkers. Jon, Daenerys og Tyrion vender tilbage til Winterfell med formodningen om, at Cersei sender sin hær senere. På vejen til Winterfell når Daenerys og Jon at få et intimt forhold til hinanden.

I Winterfell er Sansa, Arya og Bran genforenede. De har gennemskuet, at ‘Littlefinger’ kun arbejder for egen vindings skyld og Bran finder ud af, at det var ham, som myrdede Jon Arryn og dermed igangsatte hele striden om Jerntronen. Som lady af Winterfell beordrer Sansa, at han henrettes, hvilket Arya velvilligt udfører. Det er ikke den eneste hemmelighed, som Bran opdager – han har også fundet ud af, at Jon Snow ikke er Neds uægte søn. Han er derimod søn af Neds søster, Lyanna, og Rhaegar Targaryen, som var Daenerys’ bror. Hans virkelige navn er Aegon Targaryen og han er ikke blot Daenerys’ nevø, men også den sande arving til Jerntronen.

Jaime få omsider nok af Cersei, som ikke har planer om at sende sin hær til Winterfell. Han forlader derfor King’s Landing for selv at tilslutte sig alliancen i Winterfell.

Sidste scene viser, at the White Walkers bryder igennem den høje Mur med afgørende hjælp fra Daenerys’ drage, og de har nu uhindret adgang til Norden.

Sæson 8 (2019) – hvem ender på Jerntronen?!

Det var noget af en omgang, og det er selvfølgelig stadig kun er groft oprids af de tidligere sæsoner. Så nu er spørgsmålet bare; hvem ender med at vinde kampen om Tronen? Der er ikke andet at gøre end at vente og se med de næste fem uger, hvor der hver søndag/mandag kommer et nyt afsnit, som kulminerer i den ultimative finale, når vi når d. 19./20. maj. Vi ser med – gør du?

Consent preferences