TOP
jagt

Værd at vide, når du vil have den bedste oplevelse med jagt

Hvis du er vild med at gå på jagt, eller drømmer om at blive det, så er du formentlig langt fra den eneste. Jagt er nemlig blevet populært som aldrig før, og det er der nok i virkeligheden flere grunde til. Det er blandt andet muligheden for at komme ud og nyde den flotte natur kombineret med muligheden for fuldtræffere, der tiltaler de fleste. 

 

Jagt er for alle, og siden man begyndte at registrere jægere i 1941, ligger antallet af jægere i Danmark på mere end 175.000. Uanset om det kribler i fingrene for at komme på jagt efter en fasan, en hare eller et rådyr, er der gode muligheder for at starte livet som jæger allerede i dag. Hvis du har et ønske om at starte med at gå på jagt, er der dog en række ting, der skal være styr på først.

Her på siden kan du læse mere om alt fra jagtudstyr og jagttegn til jagttøj og jagtkalender, så du får mest muligt ud af din oplevelse med jagt. Hvis du har mere erfaring med at gå på jagt, kan du også finde inspiration til, hvordan du kan få endnu mere ud af din jagt.

 

Vær godt klædt på til jagt med godt jagtudstyr

Du kommer næppe langt med din jagt, hvis du ikke har det rette jagtudstyr. Jagt er ikke nødvendigvis en billig hobby, men hvis du vil spare lidt penge og stadig have udstyr af høj kvalitet, kan du med fordel overveje at købe brugt jagtudstyr. Der er ingen tvivl om, at jagt kræver udstyr, men hvis du kun har brug for det absolut nødvendige, bør du først og fremmest kigge efter et jagtvåben. Få jægere kan nøjes med en enkelt haglbøsse og en riffel, men langt de fleste har brug for mere udstyr for at få en god jagt.

Hvis du ikke allerede har en skydestok, kan du med fordel anskaffe dig en. En skydestok hjælper dig nemlig med at ramme mere præcist. Mange skydestokke kan hurtigt højdeindstilles med blot en enkelt hånd, så du nemt kan skyde mere sikkert mod mål. De er også nemme at sammenklappe, så din skydestok fylder ikke meget, når du skal have den med på farten. Det kan dog kræve lidt øvelse at bruge en skydestok, men når du først har fået fornemmelsen af at bruge den, bliver den med stor sandsynlighed svær at undvære.

 

Opgrader dit jagtudstyr med en riffelkikkert

At ramme plet må for både den erfarne og den nye jæger være det ultimative mål. Hvis du vil øge din chancer for en fuldtræffer, vil du formentlig have stor glæde af en riffelkikkert. Det er meget individuelt, hvilket sigtemiddel man som jæger foretrækker. Det vigtigste at vælge er, om sigtemidlet skal ligge i første billedplan eller i andet billedplan. Hvis du vælger en riffelkikkert med medforstørrende sigtemiddel, indebærer det blandt andet, at det ændrer størrelse, når du zoomer. En riffelkikkert uden medforstørrende sigtemiddel beholder den samme størrelse uanset forstørrelsesgrad.

 

Hvor meget koster jagtudstyr?

Det er ofte udstyret, der er med til at gøre en hobby dyr. Derfor kan det også være svært at svare på, hvor meget det koster at købe jagtudstyr, da det i høj grad også afhænger af din egen økonomi og ambitionsniveau. Som tommelfingerregel kan du nok forvente at skulle bruge 3-5.000 kroner på udstyr til hagljagt. Hvis du skal på jagt med riffel, kan det godt blive en smule dyrere.

Foruden jagtvåben, skydestok og riffelkikkert bør du som minimum også have dette jagtudstyr på din tjekliste:

• Jagttaske
• Stole
• Knive
• Høreværn
• Skydebriller

• Lokkekald

Når du har styr på dit jagtudstyr, har du de bedste forudsætninger for en god jagt. Der findes et væld af udstyr til jagt, og i mange tilfælde er det i virkeligheden kun din fantasi, der sætter grænsen for, hvilket udstyr du kan tage med på jagt. Når du har mere erfaring med jagt, kan du begynde at kigge på mere specialiseret udstyr, så kan gøre det til en endnu større oplevelse at gå på jagt.

 

3 ting, du skal vide om brugen af jagthunde

Mange jægere har stor glæde af en jagthund, når de er på jagt. Hvis du er nybegynder, bør det være velovervejet, om du overhovedet har brug for en hund til jagt, og du bør i det hele taget træffe dine valg ud fra en prioriteret rækkefølge. Derudover er det vigtigt at vælge en race, der passer til netop dine ønsker og behov. Der er nemlig stor forskel på, hvilken jagthund der er god at anvende i forhold til, hvilken jagtform du udfører.

Samtidig er der også en række forpligtelser forbundet med at anskaffe sig en jagthund. En hund kræver nemlig masser af omsorg, og den skal naturligvis både fodres, luftes og klappes på niveau med alle andre hunde. En jagthund kan derfor være en stor investering, da den i virkeligheden bliver en del af hele familien. Derudover skal du være opmærksom på følgende ting:

 

1: En jagthund har krav på at blive uddannet
Når du anskaffer dig en hund til jagt, er det vigtigt, at den bliver uddannet, så den ikke bliver en plage for sig selv og sine omgivelser. Der findes en lang række anbefalinger til, hvordan træningen og håndteringen af en jagthund bør være, og hvis du synes, det bliver for vanskeligt, er det bedst helt at lade være med at anskaffe sig en jagthund.

 

2: Forstå din hunds behov
Ligesom en familiehund har en jagthund også en lang række behov, som skal opfyldes, for at den trives. En hund til jagt har eksempelvis brug for trygge omgivelser med nogle kærlige og faste rammer. Derudover skal den aktiveres og have mulighed for at blive fysisk og psykisk træt. Hunden har også krav på at bo et ordentligt sted, og generelt er forholdet mellem ejer og hund afgørende for, at det bliver en god oplevelse med en jagthund – også for dine jagtkammerater.

 

3: Kend din jagthunds arv og miljø
Jagthunderacer er fremavlet gennem generationer, og nogle racer er mere specialiserede end andre. Under alle omstændigheder er det godt at kende til hundens arv og miljø, så du har det bedste udgangspunkt for at forstå din jagthund. Hvis du er på udkig efter en hvalp, kan du derfor med fordel tage et kig på forældrehundene. Hvis det er muligt at opleve dem i forbindelse med en jagt, eller når de er sammen med familien, kan du bedre danne dig et overblik over, om hvalpen har et godt fundament for selv at blive en god jagthund.

 

Tag jagttegn med professionel undervisning

Et jagttegn er altafgørende for, at du overhovedet kan tage ud på jagt. Prisen på et jagttegn afhænger af, hvilken kursusform du vælger, men hvis du vil have et billigt jagttegn, har du mulighed for at følge et aftenkursus. Alternativt kan du tage et weekendkursus, som er en smule dyrere end aftenkurserne. Jagttegn i Danmark er din tilladelse til at gå på jagt efter de gældende jagtregler. Du skal være fyldt 16 år for at kunne tage jagttegn, og tilladelsen fås ved at bestå en jagtprøve.

 

Sådan vælger du det rigtige jagttøj

Almindeligt regntøj og gummistøvler er ikke særlig velegnet til jagt. En succesfuld jagt kræver det rigtige jagttøj. Hvis du vil have en beklædning af høj kvalitet, der fungerer, som det skal, kan du godt indstille dig på, at det ikke er en billig udgift. Hvis du køber brugt jagttøj, kan der ofte være en del penge at spare. Når du leder efter jagttøj, skal du overveje, hvilken type jagt du skal på. Eksempelvis foregår andejagt typisk i blæsevejr, hvorfor din beklædning i den forbindelse bør være vindtæt.

Langt de fleste jægere vælger at købe jagttøj i camouflage, så de kan være så usynlige som overhovedet muligt. Du kan dog med fordel købe dig et armbind, så dine medjægere altid kan se dig. Derudover er det en god idé at vælge jagttøj, som du kan bevæge dig i. Når du har en større bevægelsesfrihed, har du nemmere ved at begå dig i et ujævnt terræn, og det er også bare mere behageligt at have på.

 

Jagtkalender

Fugle
Andefugle: 1. september – 31. december
Vandhøns: 1. oktober – 31. januar
Måger: 1. september – 31. januar
Duer: 10. november – 31. januar

 

Pattedyr
Kronhjort: 16. oktober – 31. december
Sikahjort: 1. september – 31. januar
Rå og -lam: 1. oktober – 31. januar
Vildsvin: 1. september – 31. januar

 

Rovdyr
Ræv: 1. september – 31. januar
Husmår: 1. oktober – 31. januar

 

Sidst, men ikke mindst: Husk din våbentilladelse

Du skal have tilladelse til at købe, bære, anvende eller samle på våben. Sådan er det også i forbindelse med jagt. Hvis der er tale om en riffel, skal man være fyldt 18 år for at få tilladelse til at købe våbnet. Du kan ansøge online hos politiet om våbentilladelse, og du skal forvente minimum 20 arbejdsdages sagsbehandlingstid på din ansøgning.

Hvis du vil opbevare dine jagtvåben korrekt, skal du have fat i et våbenskab. Faktisk er det et lovmæssigt krav, at du har et våbenskab, hvis du besidder nogen form for skydevåben. Et våbenskab er din garanti for en sikker våbenopbevaring, så du kan føle dig helt tryg, når din våben ikke er i brug. Der findes både små og store våbenskabe med forskellige former for indretning, så du kan formentlig finde en model, der passer til dig.

Når du har styr på alt det praktiske i forbindelse med din jagt, kan du se frem til mange gode naturoplevelser – se alle vores jagt annoncer her – rigtig god jagt!
Consent preferences