TOP
når du anskaffer en hamster

Værd at vide, når du anskaffer en hamster

Det er vigtigt at have styr på tingene, når man anskaffer sig et kæledyr; både for din egen, men mest for dyrets skyld. Falder valget på en hamster eller måske en dværghamster, så er der visse ting, der skal være styr på. Vi giver dig her en oversigt over, hvad du skal anskaffe dig, når du vil have en hamster som kæledyr.

 

Burets størrelse

Det er yderst vigtigt, at du ikke køber et bur, som er for lille. Hamsteren er et lille dyr, som kræver mere plads, end du lige går og tror. Det er et aktivt dyr, som derfor skal have nok plads, så det kan blive aktiveret ordentligt.
Buret skal som minimum måle 75x35x35cm og må meget gerne være større. Sørg desuden for, at afstanden mellem tremmerne er maks. 1,5 cm, da din hamster ellers kan finde på at mase sig ud mellem tremmerne for at gå på opdagelse – eller i værste fald sidde fast mellem tremmerne.


Indretningen af buret

Hamstere elsker at kravle og klatre rundt! Sørg derfor for, at der er en øvre etage i buret, som du kan indrette med hylder, grene, hængekøjer og lignende. Grenene bidrager med en dobbeltfunktion: Hamsteren klatrer ikke kun rundt på dem, den bruger dem også til at slibe sine tænder ned. Tænderne vokser nemlig i hele hamsterens levetid, så hamsteren skal have mulighed for at holde dem i en passende længde.

Bunden af buret skal dækkes med et godt bunddække – det kan være en form for papirstrøelse – som hamsteren kan gemme sig i, samt lave huler i. Du kan også lægge strimler af neutralt toiletpapir ned i buret, så din hamster har noget godt redemateriale. Giv også gerne din hamster et lille hus, som den kan bygge sin rede i.

Din hamster har brug for et sandbad, som den kan rulle sig i og på den måde passe sin pels. Hamsteren er et renligt dyr, som hurtigt vil vælge et hjørne, som dens toilet – dette område bør rengøres ca. én gang ugentligt, mens hele burets strøelse skiftes ca. én gang om måneden.

Husk aktivering

Det er vigtigt at du sørger for, at der er rigeligt med aktivering tilgængelig for din hamster. Hamsteren er et skumringsdyr, hvilket betyder, at de er mest aktive ved skumringstid – altså morgen og aften. Hamsteren kan dog godt vænnes til at være vågen, når der er aktivitet omkring buret, når du selv er vågen.

Foruden klatreaktivering, så er mange hamstere glade for at have et løbehjul. Nogle løbehjul kan godt larme, så sørg for at buret så vidt muligt står et sted, hvor hamsteren kan løbe i hjulet om natten uden at forstyrre din søvn. Vær opmærksom på, at du vælger et hjul, som hamsteren ikke kan komme til at sidde fast i.

Det kan nogle gange se ud til, at hamsteren mangler mad, når madskålen synes tom, det er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Hamsteren hamstrer mad og gemmer små depoter rundt omkring i buret. Du kan aktivere din hamster ved at strø lidt mad ud i buret, som den derefter kan samle sammen eller spise på findestedet.

Sørg for at have din hamster i hænderne på daglig basis, da I på den måde får et roligt og tillidsfuldt forhold til hinanden.

Vælg det rette foder

Hamstere er meget madglade og har derfor tendens til overvægt. Deres foder bør derfor være fedtfattigt – du kan vælge at købe en foderblanding, som er særligt beregnet til hamstere – og suppler gerne med grøntsager og en smule frugt. Nødder, kerner og frø bør begrænses til at være godbidder pga. det høje fedtindhold. Andre godbidder, som din hamster vil elske, kan være græshopper eller melorme.

Hamsteren skal foruden mad have adgang til frisk vand.

Hvilken hamster skal jeg vælge?

Der findes flere forskellige hamstertyper, hvor guldhamsteren og den vinterhvide (tidligere kaldet sibiriske) dværghamster er blandt de mest udbredte. De fleste hamstere foretrækker at være alene, da der ellers kan opstå slåskampe, særligt blandt hanner. Hvis du vælger at holde et par, så vær opmærksom på, at de hurtigt formerer sig – alt efter art, så er de drægtige i 16-21 dage, hvor efter der (igen alt efter art) kan komme 8-12 unger. Når ungerne er 4-6 uger, så er de også klar til at formere sig, hvorfor du hurtigt kan risikere ’at drukne i hamstere’.

Hamsteren bliver ikke særligt gammel – kun 2-3 år – så det er et punkt, som du bør have med i dine overvejelser; på både godt og ondt. I sidste ende, så er det op til din egen præference, hvilken hamsterart, der er din favorit.
Consent preferences