TOP
Mand i hængekøje

Træt af havearbejde? Klar det på tre weekender

Hvis du helst vil nyde haven uden at yde, så kan du faktisk slippe nemt om ved det. Med lidt planlægning og timing kan haven klares på tre weekender.

 

Det er ikke alle haveejere, som drømmer om at ligge med rumpen i vejret og luge ud i staudebedet hver lys time af døgnet. For en del haveejere er haven en nødvendig følge af at bo i hus – haven er den del af grunden, der skaber afstand til naboen, og ikke noget, man som sådan har lyst eller tid til at engagere sig i.

For dem, der hellere vil noget andet, er her med støtte fra Haveselskabets rådgivningsleder, landskabsarkitekt og gartner Jesper Carl Corfitzen, lynguiden til den dovne haveejers sæson.

– Første hug skal ske en weekend i foråret. I slutningen af april, hvor vi har en 10-12 grader, er ukrudtet begyndt at pible frem. Her skal man fatte hakkejernet og lugehandsken og fjerne det hele. Det har god og lang effekt. Klip også skuddene ned fra sidste år, og plant lidt ud, hvis du vil, siger Jesper Carl Corfitzen.

 

Planlæg det nemt

Med græsslåning undervejs kan man faktisk nøjes med forårsturen frem til juli:

– I juli er det tid at klippe. Brug en weekend på at klippe og beskære buske, hæk og træer, og gentag gerne ukrudtsrunden fra foråret. Så kan du slappe af frem til oktober, hvor du slår græsset en sidste gang, river blade sammen og planter lidt ud og måske deler nogle stauder, siger Jesper Carl Corfitzen.

Man skal dog give sig selv lidt hjælp af gode plantevalg og planlægning af haven.

– En nem sæson i haven begynder med, at man anlægger en nem have. Det behøver langt fra være sten og beton det hele, man kan sagtens have en interessant og levende have, uden at det kræver det store vedligehold, siger Jesper Carl Corfitzen.

 

Gode planter til den dovne haveejer:

* Bunddække holder ukrudtet væk, og er pænt året rundt. Geranium, vedbend, lodden løvefod er velegnet

* Prydgræs står fint med aks hele året. Hosta, ake-leje, digitalis og bronzeblad er også nemme planter.

Buske og træer: 
Buskroser er nemme, de må gerne være lidt viltre, så skal de ikke passes meget. Bærmispel, paradisæbler, hvid kornel og hanespor tjørn er også gode.
Consent preferences