TOP
Sådan får du en forårsklar cykel

Tips & tricks: Sådan får du en forårsklar cykel

Cykelsmed Jesper Mortensen fra BikeTec giver tips og gode råd til, hvilke ting, du skal være opmærksom på, når din cykel hentes frem fra garagen til ture i det fynske forår.

Dæk og slange

Hvis cyklen har stået flad hele vinteren er der stor risiko for revner. Tjek om dækkene er slidte og skal skiftets ud. Slangen kan også være blevet mør. Pump slangen op og hold øje med, om den taber luft i løbet af de næste par dage. Har man en pumpe med et manometer, skal man være opmærksom på, at en racercykel skal have 8 bar i slangen, mens hverdagscyklen kan nøjes med noget mindre. Hvis man er i tvivl, står der på dækket, hvor mange bar, slangen kan holde til.

Kæde

Hvis cyklen ikke blev gjort vinterklar, inden den blev sat væk, er kæden sikkert ræverød af rust.

Rens kæden med lampeolie, det fjerner den gamle olie. Smør den derefter ind i en fed olie. Der er meget forskel på olier, en hovedregel er, at en dyr olie er bedre end en billig. Hverdagscykler skal have olie til vådt vejr, hvis man bruger en anden olie, så bliver den skyllet af igen.

Hvis kæden har stået helt uden olie, så smør den ind i olie og lade den trække.

Er kæden så slap, at den ikke kan strammes, så skal der en ny kæde på. En cykelsmed har et værktøj, der kan måle om kæden er slidt, men for at være sikker, så kræver det en kædemåler af god kvalitet. En fagmand kan også tjekke tandhjul. Hvis kæden skal skiftets, skifter man typisk også det bagerste tandhjul.

Gear

Ved udvendig gear, så skal gearskifte have olie, kabler skal også have olie. En cykelsmed sprøjter olie i yderkablet, så inderkablet er beskyttet af olie.

Ved indvendig gear skal kabler også skiftes. I klikboksen sidder en fjeder, der kan ruste, så der skal også olie i.

Den typiske fejl er, at man ikke får skiftet inderkablet så tit. Gør man det kan yderkabelet bruges igen og igen. Det er en god ide at få skiftet kabler en gang om året.

Bremser

Fodbremse sidder inde i en trommel. De kan godt smøres op med bremsefedt, så det virker optimalt.

Tjek bremseklodser. Reglerne siger, at der skal være to velfungerende bremser uafhængige af hinanden, hvis der er ikke er det, udløser det en bøde på 750 kr. Hvis kæden hopper af, så kan man ikke bremse, hvis man kun har en fodbremse. Bremsekabler skal fungere.

Rammen

Rammen skal vaskes i autoshampo, derefter autopolish eller WD40. Brug ikke opvaskemiddel, for det fjerner alt fedt og olie. WD40 kan bruges til at pudse stellet, så kan man nemt kan skylle skidt og jord af efter en tur.

Reflekser

På en racercykel udgøres refleksen mange gange af en hvid stribe på dækket, men det kræver så også, at dækket holdes rent. Tjek alle reflekser på hverdagscykler. Defekte reflekser kan også udløse en bøde.

Pedaler

Tjek at pedalerne er ok, hvis ikke skal de skiftes. I dag er pedalerne et lukket system, så man ikke kan komme til at smøre lejerne, som man kunne tidligere.

Sådan får du en forårsklar cykel

Cykelsmed Jesper Mortensen fra BikeTec giver tips og gode råd til, hvilke ting, du skal være opmærksom på, når din cykel hentes frem fra garagen til ture i det fynske forår.

Hjul

Få tjekket egerspænding i hjulene, med den rigtige spænding kører cyklen bedre. Kig efter manglende eger. Hjulet svækkes, hvis der mangler eger, og det øger risikoen for, at flere eger går i stykker.

Skruer og møtrikker

Det er en god ide at efterspænde dem.

Generelt

Jo før, du får defekte ting på cyklen lavet, jo billigere er reparationen. Få tjekket forår og efterår, hvis du kører hele året, anbefaler Jesper Mortensen.

 

Consent preferences