Tips & tricks: Køb computeren brugt
Du kan spare mange tusinde kroner, hvis du køber din næste computer brugt. I nogle tilfælde får du endda samme garanti som på en helt ny computer. Men mange tilbud er ikke nær så gode, som de ser ud til. Computeren kan være medtaget – måske ligefrem defekt. Eller den kan være teknisk forældet i en grad, som gør den uegnet til moderne brug (se under “Tjek på teknikken”). Lige så afgørende som selve computeren er desuden, hvor du vælger at købe den.
Privat handel
Det mest oplagte er nok at slå op i etablerede brugtmarkeder som www.guloggratis.dk. Fordelen ved at købe fra private er, at prisen i den grad er til forhandling. Til gengæld sætter mange prisen alt for højt, fordi de nægter at sluge den hastige værdiforringelse, der rammer det meste elektronik. Ofte har du også mulighed for at prøve computeren, før du køber.
Til gengæld er du ikke beskyttet af reglerne om forbrugerkøb. Så glem alt om fortrydelsesret og reklamationsret. Hvis computeren viser sig at have fejl og mangler, kan du ikke rejse sagen i Forbrugerklagenævnet. Eneste vej er en egentlig retssag, som i praksis er alt for dyr til at give mening. Endelig er der en vis risiko for, at computeren er stjålet.
Disse problemer er måske ikke større, end at de kan løses. Tjek prisniveauet på andre salgskanaler – f.eks. internationale markedspladser som Ebay.com eller prisdatabaser som Pricerunner.dk.
Mød op og test computeren grundigt, før du betaler. Og forlang altid at se en kvittering som dokumentation for, at computeren ikke er en hælervare.
Brugt-butikker
Den anden mulighed er at købe brugt fra en virksomhed. Det kan være den lokale brugtbiks – eller større netkæder som: www.refurb.dk, www.brugtecomputere.dk og www.bluecity.dk. Her er det sjældent muligt at få afslag i prisen, og ofte har du ikke mulighed for at prøve computeren, før du køber.
Til gengæld er du som privat kunde beskyttet af gængse regler om forbrugerkøb. Du har altså to års reklamationsret, og hvis du handler på nettet, har du desuden 14 dages fortrydelsesret. Du kan altså afprøve computeren derhjemme på samme måde som i en fysisk butik.
Når du handler i en seriøs butik, får du desuden en testet og klargjort maskine. Du har flere modeller at vælge imellem, og ofte kan du for få hundrede kroner opgradere maskinen med ekstra hukommelse, eller skifte harddisken ud med en SSD, som øger hastigheden dramatisk.
Mere robuste
Professionelle forhandlere af brugte computere indkøber typisk pc’erne fra virksomheder. Den slags computere er ofte mere robuste end dem, der sælges som nye til private. Et godt eksempel er Lenovos ThinkPad-serie. Den hårdføre konstruktion er selvsagt en stor gevinst, når man køber computeren brugt. Selvfølgelig skal man stadig være opmærksom på computerens stand.
I fysiske butikker kan du prøve alle taster, spørge til batteriets alder og tjekke skærmen for misfarvninger og pixelfejl (bittesmå prikker). Det kan du ikke på nettet, og netop derfor gør nogle net-butikker meget ud af at beskrive computeren.
For eksempel har Refurb.dk opdelt varerne i seks kategorier: Fra “N”, hvor computeren er helt ny og i ubrugt emballage. Over “A”, hvor mindre ridser og skrammer kan forekomme, og batteriets kapacitet er mindst 75 procent. Til den ringeste “C”, hvor man må acceptere større skrammer og helt ned til 10 procent batterikapacitet. Det giver et indtryk af, hvad man får for pengene. Man kan ikke prøve, før man køber. Men man kan returnere varen (gratis), hvis man ikke er tilfreds.
Tjek på teknikken
Det første spørgsmål, man som brugtkøber skal stille sig selv, er det samme som ved køb af en ny computer: Hvad skal den bruges til? Spil og videoredigering stiller så store krav til teknikken, at computere med blot et par år på bagen kan være forældede. Skal computeren derimod kun bruges til internet og tekstbehandling, er næsten hvad som helst tilstrækkeligt. Her er dog en håndfuld grundregler:
1. Køb aldrig en bærbar med traditionel harddisk. Det mekaniske lager er en fæl flaskehals i enhver computer. Vælg i stedet en model med SSD (fast hukommelse). Gevinsten er dramatisk højere hastighed og kølig og lydløs drift.
2. Begrænset arbejdshukommelse (RAM) er en anden flaskehals i mange ældre computere. Windows-pc’er bør have mindst seks GB, mens Mac-computere til nød kan nøjes med fire GB. Opgrader om nødvendigt – det koster ikke alverden.
3. Processoren har stor indflydelse på både hastighed og batterilevetid. Det sikre valg er Intels Core-serie, som hedder enten i3, i5 eller i7. Desværre har disse navne været brugt i årevis, så i sig selv siger de ikke meget om computerens alder. Hvis året ikke fremgår, må du derfor læse “det med småt” – eller søge på nettet efter processorens tekniske navn. Du kan også tjekke model-nummeret på den indbyggede grafik, hvor højere tal er lig med en nyere og stærkere processor.
4. Skal computeren bruges til krævende spil, er processorens indbyggede grafik helt utilstrækkelig. Her kræves en ekstra grafikchip, og igen er det god ide at søge på nettet efter modelnavnet for at få en ide om alder og hastighed.
5. I princippet bør man aldrig købe en computer uden at prøve den først. Kun med egne øjne og hænder kan du vurdere skærm, tastatur – og maskinens samlede vægt og størrelse. Hvis dette ikke er muligt, kan du i stedet søge på nettet efter modelnavnet efterfulgt af “test” eller “review” for at finde anmeldelser. Søg også på Amazon.com efter brugererfaringer, der kan være lige så værdifulde som “professionelle” anmeldelser.