TOP
Sælg dine dimser

Sælg dine dimser: Tjen nemme penge – undgå grimme overraskelser

Når din gamle computer, mobiltelefon, kamera osv. ikke længere kan indfri dine behov, kan de sikkert give glæde hos nye ejere. Og hvis du sælger dine dimser tilpas hurtigt – og til den optimale pris – bliver der bedre råd til nyt legetøj.

Men der er faldgruber. Den mest almindelige fejl er, at man overvurderer værdien af sit gamle grej. Det er svært at sluge det enorme værditab, de fleste elektronikprodukter er udsat for. Men spar dig selv for bøvlet med at genindrykke annoncer og justere prisen nedad igen og igen. Brug hellere et par minutter på at tjekke, hvad andre kræver for samme produkt. Og sæt så din pris en smule lavere.

Interessen og synligheden er størst, når du lige har sat produktet til salg, så vælg en skarp pris fra starten. Men giv plads til at slå et symbolsk beløb af, da mange forventer og kræver et afslag, måske nærmest af princip.

Hvor skal det sælges? Her finder du både Den Blå Avis og Gul & Gratis, som oplagte steder. Og overvej at supplere med mere målrettede hjemmesider, især hvis der er tale om nicheprægede produkter. For eksempel kan musikinstrumenter sættes til salg på www.4sound.dk (vælg Backstage – Brugtsalg), mens hifi-udstyr finder en passende målgruppe på www.hifi4all.dk. Hvis der skal lidt mere sport i det, kan du sætte dine varer på auktion på: www.qxl.dk.

Fysiske butikskæder som Bluecity, Gamestop eller den lokale brugtbiks er også en mulighed. Her får du typisk en lavere pris, men til gengæld kan du være heldig at komme af med alle tingene på én gang. Endelig er der jo det gammeldags loppemarked, som kan afvikles med en kort og koncentreret indsats – for eksempel over en weekend. Det er oplagt at annoncere sit arrangement på Facebook, supermarkedernes opslagstavler og skilte i nabolaget.

Den gode annonce

Når du skriver en salgsannonce til nettet, er det vigtigt at oplyse det præcise navn på produktet. Folk vil vide, hvad de køber, og mange slår modelbetegnelsen op på nettet. Vær også præcis, når det gælder produktets alder, især, hvis der stadig er garanti eller reklamationsret. Måske har du stadig en kassebon eller faktura på produktet? “Kvittering haves” er den bedste garanti mod hælervarer.

Vær ærlig om varens stand. Ubetydelige ridser accepteres lettere, når man er forberedt på dem. Derfor skal du også lade være med at bruge katalogfotos i din annonce. Folk vil hellere se det konkrete produkt.

Din opgave er så at præsentere det bedst muligt, gerne med en kombination af totalbilleder og nærbilleder. På nettet kan du ofte lægge en hel bunke billeder op, uden at det koster noget, og det er hurtigt gjort. Når du fotograferer produktet, kan du placere det på en neutral baggrund, for eksempel en hvid bordplade.

De bedste billeder får du med dagslys fra flere sider – uden direkte sol. Hvis du sælger mange produkter, kan du med få midler bygge en “lyskasse”, som giver rigtig flotte produktfotos. Du kommer langt med en stor papkasse, en hobbykniv – og en googlesøgning efter “build lightbox”.

Vigtige forberedelser

Mange digitale produkter kan ikke uden videre sælges. Computere, mobiltelefoner og tablets skal nulstilles og slettes efter alle kunstens regler, og for software gælder særlige begrænsninger. Før du sælger et computerprogram, kan det være nødvendigt at “deaktivere” det, for at andre kan installere programmet på en ny computer. Løb menuerne igennem efter denne mulighed, før du afinstallerer programmet. Det er sjældent muligt, og endnu sjældnere lovligt, at sælge et program, man selv bliver ved med at bruge.

Et særligt problem knytter sig til spil, som leveres med engangskoder. Nogle spil kan reelt set slet ikke sælges, selv om man har købt og betalt dem på lovlig vis. Disse begrænsninger fremgår af “det med småt”, som ingen jo læser.

Sikker handel

Det optimale er vel, at køberen henter varen og giver dig knitrende kontanter i hånden. Men ofte kommer geografien på tværs. Husk derfor at anføre i annoncen, om varen kan sendes – og hvem der i givet fald betaler portoen. Kutyme er, at du sender varen, så snart pengene er tikket ind på din konto.

Hvis du sender pakken som et almindeligt brev, er indholdet ikke forsikret – og køber kan i princippet nægte at have modtaget varen. Så send altid som pakke. Almindelige pakker med omdeling koster fra 100 kroner, men du kan spare en tyver ved at printe pakkeportoen fra www.postdanmark.dk.

Dyre produkter bør sendes som værdipakke, hvor forsikringen svarer til indholdet. Spørg på posthuset, hvis du er i tvivl. Husk også at udnytte de sikkerhedsværktøjer, der findes på de enkelte markedspladser.

Consent preferences