TOP
Sælg dine dimser

Sælg dine dimser: Før du sælger

Husk at gøre følgende, før du giver din mobil, tablet eller pc videre til næste ejer.

Ofte glemmer vi at gøre dimserne klar til den nye ejer. Der er meget at være opmærksom på, og den mindste forglemmelse kan sætte vores dokumenter, privatliv og sikkerhed på spil. Så se her, hvad du skal huske, før du skiller dig af med dit grej.

Iphone og Ipad

Uanset hvilket apparat du tager afsked med, må første trin være at tage en sikkerhedskopi af indholdet, som du kan hente ind på dit nye apparat.

Med Iphone, Ipad og Ipod Touch kan kopien gemmes på nettet via Icloud – eller på din egen computer via Itunes.

Netkopien klares ved at vælge: Indstillinger – Icloud – Sikkerhedskopi – Sikkerhedskopier nu. Hvis du får en besked om, at der ikke er plads nok, kan du nøjes med at kopiere til computeren: Forbind mobilen til din pc eller Mac, start om nødvendigt Itunes, højreklik på din telefon i menuen til venstre og vælg Sikkerhedskopier.

Næste trin er at slette indholdet. Her er det vigtigt, at du ikke bare begynder at slette kontakter, fotos, dokumenter og andet, der synkroniseres via Icloud. I så fald vil indholdet nemlig blive slettet fra alle de apparater, der er tilknyttet din konto. I stedet skal du vælge: Indstillinger – Generelt – Nulstil – Slet alt indhold og indstillinger. Dette deaktiverer også tjenester som Icloud, Imessage og FaceTime.

Hvis du glemte noget af ovenstående og allerede har skilt dig af med apparatet, kan du bede den nye ejer om at følge opskriften ovenfor. Kan du ikke få fat på den nye ejer – eller er apparatet blevet stjålet – kan du i stedet slette indholdet på afstand. Det forudsætter, at du bruger Icloud og har aktiveret funktionen “Find min Iphone”. I så fald logger du dig ind på hjemmesiden: www.icloud.com/find. Vælg din enhed, klik på slet – og fjern så enheden fra din konto. Kan du ikke gennemføre ovenstående, skal du straks ændre adgangskoden til dit Apple-id, så uvedkommende ikke får adgang til dine dokumenter og indstillinger.

Android og Windows Phone

Med Android kan betjeningen variere, men typisk skal du vælge: Indstillinger – Sikkerhedskopiering og nulstilling. Rækkefølgen er, som navnet fortæller: Først sikrer du, at du har en kopi af indholdet. Dernæst kan du trygt nulstille apparatet, så det bliver som nyt. Ofte er det nødvendigt at sætte et ekstra flueben for at slette det interne lager.

For at gøre en Windows-telefon salgsklar er rækkefølgen den samme: Sørg for at have en frisk sikkerhedskopi (Indstillinger – Backup), og slet så indholdet (Indstillinger – Om – Nulstil telefonen).

Uanset styresystemet gælder, at apparatet kan være simlåst, hvis du købte det med et abonnement. I så fald skal du få teleselskabet til at låse det op, så den nye ejer kan bruge det med sit foretrukne selskab. Dette er gratis, så længe bindingsperioden er udløbet. Og så skal du naturligvis huske at tage dit simkort (og evt. hukommelseskort) ud af apparatet, før du giver det videre.

Computeren

Hvis din pc kører Windows 8, er det let at nulstille den, så den er klar til en ny ejer. Gå ind på startskærmen (med de kulørte felter) og skriv “Indstil”. Klik øverst til højre på “Pc-indstillinger” og klik nederst til venstre på “Opdatering og genoprettelse”. Klik nu på “Genoprettelse” og vælg det midterste punkt (Fjern alt, og geninstaller Windows). Efterfølgende skal du vælge at slette data fuldstændigt, hvis du vil være sikker på, at indholdet ikke kan gendannes. Det er en langsommelig proces, så hav strømkablet klar, hvis her er tale om en bærbar computer.

Bruger du en ældre udgave af Windows, har producenten måske vedlagt en cd eller afsat en del af harddisken til hurtig gendannelse af systemet. Ellers må du selv i gang med at fjerne programmer og slette dokumenter. Det ekstra skridt med at slette filerne fuldstændigt må her klares med tredjeparts-programmer – se for eksempel www.kortlink.dk/cpcf.

Er det en Mac-computer, du sælger, skal du i stedet følge vejledningen på: www.kortlink.dk/f3m5.

Consent preferences