TOP
den rigtige studieretning

Sådan vælger du den rigtige studieretning

“Nå, hvad vil du så, når du er færdig?”

… Er et spørgsmål, de fleste unge får stillet rigtig mange gange, når de er ved at afslutte folkeskolen, gymnasiet og andre ungdomsuddannelser.

Og sandheden er, at rigtig mange ikke selv kender svaret. For hvilken retning skal man gå?

Hvad er det rigtige studie for mig?

Og skal jeg overhovedet studere?

Allerede i 2015 kunne du vælge mellem mere end 843 uddannelser, så det er intet under, at det måske er en smule overvældende at finde rundt i. Herunder får du derfor nogle gode råd til at spore dig tættere ind på, hvilken retning du skal gå.

 

Brug en studievejleder – de er der for at hjælpe

Der er studievejledere på din skole – og ellers kan du faktisk også opsøge studievejledere andre steder.

Hvis du er helt på bar bund, er det oplagt at tage en snak med din studievejleder. De har hjulpet mange andre før dig – og her kan du få helt konkrete råd. Både til at vælge retning og søge ind på det studie, du måske har udset dig.

 

Tænk over livet efter uddannelsen

Det kan være fristende at vælge et studie baseret på, hvordan det er at studere netop dér – men det er en farlig leg. For mens selve studiet måske “kun” tager 2-5 år, kan du se frem til langt flere år på arbejdsmarkedet.

Så selvom du måske synes, at et emne er spændende og studiet ligeså, er det en god idé at tænke over, om du kan se dig selv i faget og jobbet efterfølgende.

 

Og husk: Det er helt okay at “vælge forkert”

Det er ikke alle, der rammer hovedet på sømmet i første forsøg – og det er helt okay. Du har heldigvis mulighed for at skifte mening. Det betyder ikke, at du skal starte på alverdens forskellige uddannelser “bare” for at prøve det af. Men ender det med slet ikke at være noget for dig, er det okay at kaste håndklædet i ringen.

Det er vigtigt at huske på at få ro på – den lige vej er nemlig ikke altid den rigtige.

Husk, du også har mulighed for at vinkle din uddannelse og dit fag på mange forskellige måder – måske kan det vinkles, så du faktisk ender med at synes, det er vildt spændende?

Artiklen er udgivet i samarbejde med plusbog.dkhvor du bl.a. kan købe studiebøger og kontortilbehør, herunder notesbøger og skriveredskaber.

Consent preferences