TOP
snedækket blomster

Når sneen har skadet havens planter

Sneen er ikke kun smuk, den kan så sandelig også være farlig – i hvert fald for havens planter. Det har mange haveejere desværre måtte sande ved sæsonens første snefald for nylig, hvor store mængder tung sne har mast buskene, flækket mange grene og væltet både hække og træer. Haveselskabet giver råd om, hvordan du kan redde sneskadede planter i haven.

 

Ifølge Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabets Rådgivning behøver det dog ikke at være så slemt, som det umiddelbart ser ud. I mange tilfælde vil buske og hække rette sig op igen, når sneen fjernes. Blot grenene ikke er flækket eller knækket.

 

Fjern sneen fra buske og hække

Det først, du skal gøre, er derfor at fjerne sneen fra de væltede eller snetrykkede planter.

– Start med forsigtigt at børste sneen væk, der tynger planten ned. Pas på, at du ikke knækker flere grene eller ødelægger formen. Hvis der er tale om formklippede buske kan du binde dem op med opbindingssnor for at holde formen på planten samlet og på plads, lyder rådet fra Jesper Carl Corfitzen.

Mange hække er blevet væltet af sneens voldsomme tryk. Det gik blandt andet ud over Haveselskabets direktør, Charlotte Garbys have i Holte.

– Vores spiræahæk ud mod vejen havde lagt sig helt ned på grund af sneens tryk, så hele familien måtte ud og grave den fri. Det var hårdt arbejde med den tunge sne, men heldigvis fik vi rejst den op, så den skal nok blive fin igen, siger Charlotte Garby.

Hvis det ikke lykkes at få rejse en væltet hæk igen, råder Haveselskabet til, at man venter til det tidlige forår og klipper hækken helt tilbage til få centimeter over jorden, så den kan starte forfra. Den behandling tåler de fleste almindelige hækplanter.

Mange steder har sneen trykket med så stor tyngde på træer og buske, at den har flækket eller knækket store grene af. I Charlotte Garbys have gik det hårdt ud over et paradisæbletræ.

 

Klip de flækkede grene af

– Først synes jeg, at det var vældig hyggeligt, at sneen tyngede grenen ned på vores paradisæbletræ, så det dannede en snehule und træet, men det var lige, til jeg opdagede, at flere store grene var knækket på træet, fortæller Charlotte Garby.

For at redde buske og træer med flækkede eller knækkede grene, skal man klippe de beskadigede grene af helt nede ved grunden eller ned til en sidegren – og det kan man godt gøre på denne årstid.

 

Tips, når sneen tynger

Sådan redder du havens sneskadede planter:
– Fjern forsigtigt sneen fra busken/hækken, og rejs den op.
– Bind evt. mindre buske f.eks. formklippede buksbom og taks op for at holde formen på plads.
– Klip eller sav flækkede og knækkede grene af helt inde ved bunden eller ved en grenvinkel.
– Slemt tilredte buske og hække kan klippes helt ned, men først i det tidlige forår, så de får en ny start.
– Unge træer, der er væltet, kan rejses op, og tøjres til et par stolper med gummibånd.
– Klip knækkede grene af rosenbuske og klatreroser, men vent med at beskære resten af busken til foråret.
– Stauder og græsser, der er væltet, tager ikke alvorlig skade af sneen, og vil skyde igen til foråret.
Consent preferences