TOP
Morten Brask lod prins føre sig ind i mørkets hjerte

Morten Brask lod prins føre sig ind i mørkets hjerte

Forfatteren Morten Brasks bedste handel var en livsfarlig rejse ind den Indonesiske regnskov – den værste et forfejlet aktieeventyr.

Den bedste handel jeg nogensinde har gjort, må være en guide – en lokal prins – som jeg betalte for at lede mig ind i junglen på den indonesiske ø Seram.

Det fortæller forfatteren Morten Brask til www.GulogGratis.dk.

Da jeg var færdig på universitet rejste jeg i otte måneder rundt i Indonesien, efter jeg i en årrække havde følt mig spærret inde af et lidt for forudsigeligt liv. Og turen til Seram blev kulminationen på drømmen om at bryde ud af den forudsigelighed.

På øen, var der kort tid før jeg ankom forsvundet to unge australiere i junglen så jeg vidste, det var farligt at rejse der, men vi ville ind i junglen og møde den nærmest mytiske stamme, der boede derinde, og som alle andre på øen var bange for blandt andet fordi de var hovedjægere.

Jeg var også bange, men jeg trodsede min frygt og hyrede denne her lidt tilfældige “hustler”, som jeg mødte – og som altså var søn af en lokal høvding – til at lede mig ind i junglen. Første del af rejsen foregik ved, at vi fik lov til at køre med nogle lastbilchauffører ad mudderveje ind i junglen. Der var ikke plads inde i kabinen, så i stedet måtte vi klamre os til ydersiden.

Da vi var kørt så langt vi kunne med chaufførerne, foregik resten af rejsen til fods gennem junglen, indtil vi kom til stammen, der – viste det sig – stadig praktiserede hovedjægeri, selvom de af lokale soldater, var blevet presset til at holde op. Heldigvis, var det altså kun hoveder vundet i kamp, der talte for noget, så mit var ikke meget værd, forsikrede de mig.

Vi fik lov til at blive ved stammen i nogle dage, og alene det, at have overvundet min egen frygt og junglen gjorde det til den absolutte kulmination på rejsen. Hemmingway har sagt, at for at kunne skrive, er man nødt til at udsætte sig for alting – og det kom jeg nærmere, på den rejse.

Den værste handel, jeg nogensinde har gjort, var da jeg, da jeg første gang investerede i aktier. I første omgang valgte jeg at investere i én aktie, og det var en stor succes, og jeg havde hurtigt tjent en lille formue. Jeg var overstadig, og tænkte “Det er jo sådan her, de rige er blevet rige”. Kort efter investerede jeg derfor i firmaet Genmab, som var stærkt stigende. Jeg formåede at købe aktien, da den var absolut på toppen, og efter jeg købte den styrtdykkede den, og jeg tabte hele min gevinst.

Hvis jeg skal give et godt råd videre, må det være, at hvis man har flere penge end til dagen og vejen, så er det bedre, at investerer i oplevelser og i det, der giver et bedre liv end at investere i noget så kedeligt som at tjene penge.

Consent preferences