TOP
barn i haven

Haven i maj

Haven er klar til blomstring. Maj er over os. Træer og buske står i de smukkeste lysegrønne farver, og i havens bund myldrer det op med stauder og bunddækkende planter, der blomstrer i mange farver. Løgvæksterne giver også stadig deres bidrag til havens farver, mens den stigende jordtemperatur gør, at køkkenhaven bliver grønnere og grønnere.

 

Træer og buske

Paradisæblerne – eller prydæbler, som de måske burde kaldes – står med blomsterknopperne lige klar til udfoldelse. Farverne er hvide og røde i mange nuancer. Det er træer, som passer i næsten alle haver, da der er stor variation i størrelsen. Ligeledes kan nogle sorter købes på svagtvoksende grundstammer og dermed bliver det et lille træ.
Der er ved at komme godt gang i havens surbundsbed, og rododendron er begyndt at blomstre. Der kan være behov for at give planterne i surbundsbedet noget vand, og det skal være en god grundvanding – planterne har brug for vandet til blomstring og de efterfølgende nye skud.
Den forårsblomstrende lyng skal efter afblomstringen klippes godt tilbage for at sikre tætte planter helt fra jorden. Der skal klippes så langt tilbage på grenene, at der stadig er grønne kopper og blade under klippestedet, for lyng har meget svært ved at bryde på gamle grene.
Efterhånden som de forårsblomstrende buske er færdige med at blomstre, kan man tynde dem ud, så de bliver harmoniske at se på. Klip enkelte af de gamle grene af helt nede ved jorden, så der kommer nye skud fra bunden af planten. Vil man plante nye træer og buske, bør man gøre det på en gråvejrsdag, da planternes rødder ikke tåler, at solen skinner på dem og tørrer dem ud. Barrodsplanter sættes i en stor spand/kar, så rødderne er i vand indtil de skal i jorden. Planter i potte sættes enkeltvis ned i en spand vand. Lad dem stå i spanden, indtil vandet ikke bobler mere. Så er rodklumpen mættet med vand og klar til plantning.

 

Blomsterhaven

Stauder kan plantes i maj, og man kan også dele og omplacere eksisterende stauder. Inden der plantes stauder, er det imidlertid meget vigtigt, at jorden er totalt fri for flerårige ukrudtsplanter som kvikgræs, skvalderkål og snerler. Man bør plante mellem tre og ni stauder pr. kvadratmeter, alt afhængig af hvor meget den enkelte plante breder sig. Ved at plante på denne måde, bliver det nemmere at vedligeholde bedet, fordi planternes blade vil skygge på jorden, så frøukrudt får dårlige spiringsbetingelser.
Når der plantes iris, skal rødderne ligge helt op i jordoverfladen. Flytter man pæoner, er det vigtigt, at de bliver plantet i samme højde, som de har stået tidligere, for at det ikke går udover blomstringen. Dahlia (georginer) kan plantes ud sidst på måneden pga. risikoen for sen nattefrost.
Sommerblomsterne skal ikke plantes ud før allersidst på måneden. Hvis man planter dem ud tidligere på måneden i krukker, er det en god idé at have noget fibertex, nogle tæpper eller lignende i reserve, så man hurtigt kan beskytte planterne, hvis der skulle blive nattefrost. Unge skud og blade er meget følsomme.

 

Græsplænen

I maj er det atter tid at give græsset lidt gødning. Brug en N-P-K blandingsgødning, f.eks. 23-3-7. Brug et til to kg pr. kvm. Sørg for at fordele gødningen jævn på en tør græsplæne, så græsset ikke bliver svedet af. Mos har to fjender: Gødning og lys. Lys er der meget af på denne årstid, og er der samtidig gødet, vil mosset snart være ude af græsplænen. Er der mælkebøtter eller andet ukrudt i græsplænen, kan det stikkes op med et ukrudtsjern.

 

Frugthaven

Bestøvningen af træerne, nu hvor de blomstrer, skulle gerne resultere i god frugtsætning. Hvis det erfaringsmæssigt kniber med bestøvning, kan man tage nogle grene fra et andet træ, der blomstrer på samme tid, og sætte dem i en spand med vand, som hænges op i træet. Det burde hjælpe. Frugttræer og buske kan plantes. Et forslag kunne være storfrugtede blåbær – en surbundsplante, som skal plantes i grov og lys spagnum.
Der er kommet nye sorter fra New Zealand, som skulle være sunde, robuste og frugtbare, med navne som „Reka“, „Puru“ og „Duke“. Ved at plante dem i nævnte rækkefølge vil bærrene være modne fra juli og hen i august. Minikiwi Isaii er en slyngplante med han- og hunblomster på samme plante. Den er meget frugtbar. Frugterne bliver omkring tre cm lange og har en sød smag.

 

Køkkenhaven

Nu hvor jorden er ved at være varm, kan køkkenhaven sås til. Der kan sås i de traditionelle rækker, eller man kan så i bede med gange på begge sider af det en m. brede bed. Bedet kan hæves med fliser, brædder eller andet, hvis man vil have et såkaldt højbed. Der kan lægges forspirede kartofler, og det er bedst at anvende nematoderesistente sorter, de såkaldte „ålefri“.
Løg sættes i riller, og det er godt at vande i rillen først, så der er fugtigt. Dermed kan løgene straks gå i gang med at gro. Bønner, også stang- og pralbønner, samt andre varmekrævende afgrøder, sås midt på måneden. Læg frøene i vand nogle timer, før de lægges i jorden. Det fremmer spiringen. Selleri bør plantes på det samme sted i haven år efter år. Plant ikke dybere end de har stået tidligere. Hvis de plantes for dybt, bliver knolden mindre. Majs kan med fordel plantes i bede. Sæt dem med en afstand på 40-50 cm – det sikrer en god bestøvning.

 

Drivhuset

Det er meget varmt i drivhuset på solrige dage, så det er vigtigt, at der er mulighed for at lufte ud. Automatiske vinduesåbnere kan varmt anbefales. Men samtidig med, at det kan være meget varmt om dagen, kan det stadig blive ret køligt om natten. Skulle temperaturen nærme sig nulpunktet, bør man have noget materiale klar, som man kan lægge over planterne.
Sidst på måneden, når jordtemperaturen er over 18 grader, plantes agurk og tomat. Vinplanten blomstrer. Hvis man ryster den dagligt, sikrer man god bestøvning. Krysantemum kan stikkes i potter og er klar til udplantning i næste måned. Det er nu, der skal holdes øje med skadedyr, især lus. Snegle kan fanges ved at grave tomme dåser, plastglas eller lignende ned og komme øl i (billige øl er ok). Det tiltrækker sneglene, som bliver fanget i dåserne.

 

Altanen

Krukker og altankasser gøres klar, så der kan plantes sommerblomster, men vent til midt på måneden, når jorden er rigtig varm. Der kan plantes krydderurter i en krukke eller to. Plant dem i frisk jord. Efter enhver plantning er det vigtigt, at der vandes grundigt, så planterne har god rodkontakt med jorden. Og så kan man med fordel starte med at give lidt gødning.

 

Consent preferences