TOP
ung pige i haven

Haven i juni

Beskære, klippe, luge, vande, pille- og nyde. Juni er den måned, hvor planterne vokser hurtigst. Årets første sommermåned er samtidig den lyseste måned i året. Lyset har afgørende indflydelse på planternes vækst, derfor vil vi opleve årets største længdevækst på planterne, man kan næsten se de nye grene vokse.

 

Derfor klipper man også hækkene sidst på måneden, da væksten aftager meget allerede sidst på måneden.

Det blomstrer overalt i haven, og syrenerne står flot blomstrende her ved starten af måneden. Der er ikke noget smukkere end når man kører gennem landskabet, og syrenerne blomstrer på begge sidder af landevejen. Syrener vil gerne gro i en let veldrænet jord, derfor breder de vilde syrener sig kun, hvor der er de rette jordforhold.

Kolde, lerede jorde er ikke noget for syrener, det gælder også havesyrener.

Mange af buskene i surbundsbedet blomstrer, en plante som gør fint opmærksom på sig selv når den blomstrer, er pagodebusken Enkianthus campanulatus med de små nedadhængende klokkeblomster. Ellers har rododendron – også de løvfældende, der kaldes for azalea – deres store blomstring først på måneden.

I løbet af måneden kommer der blomster i dronningebusken, uægte jasminer, stjernetop, potentil og mange flere afsluttende med roserne.

Der er kommet en god dronningebusk frem, som bliver lavere end den traditionelle. Den nye er en Dafo-plante, der bliver cirka to meter høj og har det botaniske navn Kolkwitzia amabilis „Syvdal“. Dafo står for Dansk Forskning. Planten er hårdfør og udvalgt som egnet til dyrkning under danske forhold.

Fyr fremkommer med de nye skud også kaldet for „lys“. Når de er nogle få centimeter lange, kan de brækkes af, hvis man ikke ønsker planten højere. Det at brække „lys“ af er især aktuelt, hvis man har fyr som hækplante og man ikke ønsker planterne hverken højere eller bredere.

 

Blomsterhaven

De sidste tulipaner er ved at være færdige med at blomstre. Nip blomsterhovederne af og lad toppen nedvisne.

Mistrives forårsløgene, eller trænger de til en omplacering, så kan de graves op og enten placeres på den nye plads med det samme og nedvisner dér, eller de lægges i en kasse, hvor de få lov til at nedvisne, hvorefter løgene tørres og kan lægges til efteråret.

Sommerblomsterne er plantet eller plantes efter den gode gamle regel omkring grundlovsdag. I løbet af måneden vil de rigtigt tage fat, og efterhånden vil blomstringen komme til at dominere havens bund. Ligesom krukker, potter og ampler vil bugne af blomster på terrasserne.

Iris og liljer rager op med deres smukke blomster, rundt i havens bede. De tidligt blomstrende stauder er ved at være færdig med at blomstre. Klip blomsterstandene af, og planterne vil stå smukt grønne resten af sommeren, enkelte vil endda kunne fremkomme med blomstrer.

Lugning er evigt aktuelt, havens prydplanter kan ikke lide konkurrence fra aggressive græsser, havepest, skvalderkål og lignende.

Det er vejret, der bestemmer, hvor tit der skal motioneres med plæneklipperen. I tørre perioder sættes klippehøjden op. Det er også vejret, der afgør, om der eventuelt skal gødes. I tørre perioder kan plænen komme til at ligne en kokosmåtte, men så snart der kommer regn, vil græsset i løbet af kort tid atter blive grønt. Vanding af græsplænen er fråds med ressourcer.

Blomstringen i frugthaven er ved at være overstået, og man kan så småt begynde at få et indtryk af årets høst. Har bestøvningen været god, er der ansat mange frugter.

 

Klar til høst

De første såede afgrøder i køkkenhaven er nu klar til høst, f.eks. majroe, radise, salat og spinat. Purløgene står lige klar til brug. Rabarberne kan trækkes, og der kan laves kompot og grød.

Men årets bedste nyhed i køkkenhaven er opgravning af nye kartofler. Den fineste kvalitet fås kun i egen køkkenhave, hvor de graves op lige før de skal bruges, det er en kvalitet, der ikke kan købes.

Jordbærplanterne blomstrer, og frugterne viser sig. Det er vigtigt, at planterne ikke mangler vand i denne periode. Opsamlet regnvand kan bruges til vanding.

Forkultiverede planter som majs og squash kan plantes ud nu, hvor jordtemperaturen er høj. Eller de kan sås på blivestedet.

Tomater til dyrkning på friland kan plantes ud i løbet af måneden på en lun plads.

Der er en frodighed af planter, der er kommet godt gang i det hele. Så der er hele tiden noget, som skal vandes, gødes og beskæres. Har man et drypvandingsanlæg, så letter det arbejdet med vandingen.

På tomaterne vælter sideskuddene frem, og de skal fjernes, inden de når at blive 10 cm lange. Ryst jævnligt tomatplanterne, det sikrer en god bestøvning af blomsterne. Agurkerne er også godt i gang, de første frugter udvikles på hovedstammen, de høstes inden de bliver for store, passende når de er cirka 25 cm. Sideskuddene klippes over tre-fire blade.

 

Luft godt ud

Det er vigtigt at kunne lufte godt ud i drivhuset, ellers kan man nemt få problemer med skimmelsvampe, der trives godt under varme, fugtige forhold.

Vær opmærksom på spindemider, en bekæmpelse med rovmider skal ske på et tidligt stadie. Til mellus og andre lus kan der bruges insektsæbe, eller man kan købe mariehønelarver og sætte på planterne, kan også bruges på friland.

 

Vande, gøde

En frodighed breder sig på altanen nu, hvor der er godt gang i vækst og blomster. Der er ikke noget som en altan fyldt med blomstrende, duftende planter. Men for at opnå dette skal der hele tiden vandes, gødes og det visne fjernes.

Der kan udmærket dyrkes tomat og peberplanter på altanen, samt masser af krydderurter.

Sæt en stok til tomatplanterne, så er de nemmere at holde styr på. Fjern sideskud og ryst planterne jævnligt, det er med til at sikre en god bestøvning.

En af kvaliteterne ved haven og altanen er muligheden for at kunne nyde sommeren udendørs, nok er der noget arbejde med planterne, men der skal også være tid til at sidde og nyde.

 

Consent preferences