TOP
sommerblomster

Haven i juli

Haven i Juli. Højsommeren giver masser af blomster, farver og spiselige frugter og grøntsager. Terrasserne og siddepladserne rundt omkring i haven bruges flittigt i såvel sol som skygge. Køkkenhaven yder sit til dagens måltider, det samme gør drivhusets mange afgrøder. Og havens blomstrende stauder og sommerblomster giver mulighed for at plukke dagens buket.

 

Træer og buske

Mange af havens træer er færdige med at blomstre, og det er nu frugterne udvikler sig og begynder at få størrelse, form og farve.

Kinesertræet (Keulreutheria paniculata) blomstrer sidst på måneden med et væld af lange gule blomsterstande ovenover træets krone – et smukt skue.

Trompetkronen (Catalpa bignonioides) har sine 20 cm lange blomstertoppe placeret oven over kronen, og det samme gælder skæbnetræet (Clerodendron trichotomum).

Sommerfuglebusken blomstrer også med blomsterne placeret yderst på busken. Generelt har buske og træer, der blomstrer om sommeren, placeret blomsterne over bladene i modsætning til de forårsblomstrende, der har blomsterne placeret tæt inde ved stammen.

Efterhånden som sommerfuglebuskens yderste blomster er færdige, kan der klippes tilbage (længere ned på grenene) til et nyt hold blomster. Klipning over en længere periode sikrer masser af blomster.

Roserne skal ligeledes beskæres efter, at de er afblomstret. Det giver mulighed for nye skud tilbage mod jorden, og samtidig vil rosen ikke ende med at være „langbenet“ – det vil sige, at den mangler blade på den nederste del af grenene. Hvis man alligevel klipper roser til buketter, kan man samtidig udføre en beskæring, så busken bevarer en harmonisk form.

Roserne gødes for sidste gang ved månedens udgang. Gøder man senere, er der risiko for, at grenene ikke bliver afmodnet og dermed ikke bliver vinterhårdføre.

 

Blomsterhaven

Sommerblomsterne fylder nu godt i havens bede, og de har fået etableret et godt rodnet, som betyder, at blomsterfrodigheden er øget. Stauderne giver også masser af blomster i mange højder. Hvis de er placeret i større eller mindre grupper rundt omkring i haven, vil det give smukke blomster- og farveoplevelser gennem hele sommeren.

Efter afblomstring klippes blomster og stængler tilbage. Man kan dog med fordel lade være med at beskære de arter/sorter, der kan frembringe smukke frøstande hen på sensommeren. Er det derimod stauder, der kan brede sig ved selvsåning, bør frøanlæggene fjernes, inden frøene modner.

Planter i krukker har brug for jævnlig vanding og gødning. Pil samtidig de visne blomster og syge blade af.

 

Græsplænen

Sol og regn bestemmer, hvor ofte der skal køres med plæneklipperen. Afhængig af vejret kan det også være aktuelt at give lidt gødning.

Anvender man græsfanger, bør det afklippede græs blandes med andet groft haveaffald, når det lægges på kompostbunken. Ellers kan græsset pakke sig sammen og hindre luft i at komme ned i komposten, hvilket sætter omsætningen i stå.

 

Frugthaven

Rundt i haven begynder frugttræerne at få størrelse på frugterne. Der kan være for mange, og så må der foretages en udtynding. Der skal være omkring en håndsbredde mellem hver frugt. Man bør også fjerne grene, der skygger for frugterne, da de har behov for masser af sollys. Sommerbeskæring af frugttræerne giver mindre beskæringsarbejde til vinter, og så er det jo hyggeligere at beskære i solskin end i bidende kulde. Og alle træer kan beskæres i sommerhalvåret, så det behøver ikke være en hindring.

Hindbærbuske, der sætter bær i denne måned, beskæres efter høst. De grene, der har båret bær, fjernes ved at klippe grenen helt ned til jordoverfladen. Det hindrer blandt andet spredning af stængelsyge. Det er på de nye skud, der er vokset frem, at der kommer hindbær til næste sommer.

Et godt tip er at tynde ud i ribs, solbær og stikkelsbær i forbindelse med, bærrene plukkes. Så kan man bare tage de frugtbærende grene med hen på terrassen, hvor bærrene kan høstes i ro og mag.

 

Køkkenhaven

Aspargessæsonen er ovre, og planterne skal udvikle en frodig top, der sikrer et godt rodnet, så der kan blive asparges igen til næste år. Gød planterne godt, så de kan opnå frodighed. Rabarberne vil også gerne have lidt gødning.

Jordbær er en daglig delikatesse, og der er flere sorter med forskellige modningstidspunkter, som kan sikre, at jordbærsæsonen bliver dejligt lang.

Er nogle af jordbærplanterne specielt frodige med sunde blade og mange store bær, så sæt mærke ved dem, da det er fra disse, at der skal tages nye stiklinger. Modsat bør man rydde de jordbærplanter, der har små blade og små bær.

Ved at plante nye sunde jordbærplanter i denne måned, vil planterne få tid til at gro godt til, og der vil blive fine store jordbær til næste sommer. Find et stykke jord, hvor der ikke har vokset jordbær de sidste mindst fem år. Jordbær kan med fordel dyrkes i højbede, hvor jorden kan skiftes ud for at sikre frisk jord til sunde jordbærplanter. Der skal gødes godt i forbindelse med plantningen.

Feldsalat, vinterportulak og spinat kan også sås her i juli. Kniber det med spiring af hovedsalat, kan årsagen være, at det er for varmt. Rucolasalat kan sås løbende sommeren igennem.

Krydderurter smager bedst inden de går i blomst. Klip jævnligt i planterne, så de kan forgrene sig og sætte nye skud.

 

Drivhuset

Dagligt besøg i drivhuset giver masser af mulighed for at høste. Der er en frodighed uden lige – det er næsten for meget. Det er derfor nødvendigt at klippe og tynde ud i flere af planterne.

Frugterne hos agurk, tomat, auberginer, peber, vindruer, fersken står i mange farvestrålende farver, og drivhuset er allersmukkest lige nu.

Selv om døre og vinduer står åbne, kan det blive så varmt i drivhuset, at det kan blive nødvendigt at ophænge et grønt skyggegardin/net udvendigt på drivhuset. Det vil forhindre varmeskade på planterne.

Lad ikke de første agurker og peberfrugter blive for store inden de høstes, da de ellers vil hindre udviklingen af de næste frugter. Tomater skal blive siddende på planten, til de er helt modne.

De nederste blade på tomatplanterne skal ikke fjernes, før de er helt gule. Melonplanter, der blomstrer, kan hjælpes med bestøvning. Hvis man vil have store druer, kan man også tynde godt ud i vindrueklaserne.

 

Altanen

Krukker, potter og altankasser bugner nu af frodighed. Se dem dagligt igennem, ikke mindst for at tjekke, om de har vand nok. Selv når det regner meget, har vandet ofte svært ved at komme ned til planternes rødder, da et frodigt bladfylde ofte får vandet til at løbe fra bladene og på jorden. Vand jævnligt med flydende gødning, og fjern visne blomster og syge blade.

Krukker med krydderurter er meget smukke, når de blomstrer. Er der tomater i krukker, skal man huske at beskære, gøde og vande jævnligt.
Consent preferences