Haven i april
April er forårsmåneden hvor alt kan ske. Vejret kan byde på høje temperaturer, men der er også risiko for nattefrost. Der kan plantes, beskæres, vandes, luges, graves, sås og lægges, plæneklipperen kan startes, og solen kan nydes på terrassen. April er måneden, som de fleste haveejere har ventet på. Endelig er jorden bekvem til haveaktivitet.
Træer og buske
Lyset giver energi til planterne, samtidig med at jordtemperaturen stiger. Planterne bliver grønnere for hver dag, og mange buske og træer blomstrer. Det gælder blandt andet Prunus-slægten, der hører til stenfrugtfamilien og inkluderer arter som blodblomme, japanske kirsebær og andre prydkirsebær, slåen, dværgmandel, hæk og alle stenfrugter som blomme, abrikos og ferskner. Alle disse blomstrer i løbet af måneden i mange forskellige farver og oftest med meget stor blomsterrigdom.
Roserne kan beskæres. Selvom mange står med nye småskud, vil det være fornuftigt at klippe roserne godt tilbage, således at der kan ske en god forgrening nede fra bunden af planten. Da roserne ikke er frosset tilbage på grund af den milde vinter, skyder de helt ude i grenspidserne. Buske og træer forsætter derfor den nye vækst derfra, hvor de nåede til i sidste vækstsæson, og det vil resultere i, at roserne bliver høje. Det betyder igen, at der kommer få blade og blomster i den nederste halvdel af planten. Derfor bør de lave roser klippes kraftigt tilbage hvert forår.
Klatre- og slyngroser klippes derimod ikke kraftigt tilbage, da de blomstrer på årsskud, altså skud der er dannet sidste sommer. Klippes disse ned til jorden, vil blomstringen blive meget sparsom. Disse roser skal derimod udtyndes – en eller to grene klippes helt ned til jorden, mens de øvrige skud klippes, så planten virker harmonisk.
Blomsterhaven
Løgvæksterne fylder meget og giver havens bund mange farver. Det er et dejligt skue. Bladene skal have lov til at visne totalt ned – det sikrer en god blomstring til næste forår. Er der løgplanter, hvis farve ikke passer i forhold til de omkringstående, kan de graves forsigtigt op og placeres et nyt sted, hvor bladene kan visne ned.
Lavendlerne klippes kraftigt tilbage – så langt at der er knopper under det sted, hvor der klippes. Lavendler får nemt træagtige stængler, hvorfra der ikke kommer nye skud, og den kraftige beskæring sikrer, at planterne og blomsterne bliver nede ved jorden.
Græsplænen
Nu skal der gang i græsset! Der gives grundgødning i form af N-P-K. Plænen kan rives igennem så grene, blade og andre fremmedelementer fjernes. Der kan også eftersås, hvis der er bare pletter i plænen. Plæneklippen bør stilles højt, da det gælder om at få et godt rodnet på græsplanterne. Jo, dybere rodnettet går ned, desto grønne vil græsplænen blive – også i en tør periode.
Frugthaven
Frugttræerne blomstrer, og flere har en behagelig duft. Er vejret godt, vil der være en stor aktivitet af bestøvende insekter og bier. Frugtbuske bliver hurtigt grønne, og her er blomstringen ligeledes i gang. Det er muligt at udtynde buskene, hvis de er for tætte. Der skal luft og lys ned/ind i busken, for at alle bær kan opnå optimal farve og aroma.
Køkkenhaven
Hvis forspirede kartofler lægges i jorden, når jordtemperaturen er omkring 10 grader, vil de hurtigt begynde at gro. Giv køkkenhaven en N-P-K-gødning som grundgødning, så der er “mad” til køkkenurterne, og de hurtigt kan komme i vækst. Løg sættes sidst på måneden. Vand i rillen inden de sættes – det sikrer, at der er fugtighed til stede, så løget hurtigt kan komme i groning. Persille og purløg kan sås, og krydderurter kan plantes ud. Gulerødder, rødbeder, salat og spinat sås, når jorden er nem at arbejde i.
Drivhuset
I begyndelsen af måneden sås agurk, peber og tomat, som kan plantes ud i drivhuset i maj. Brug så- og priklejord. Spiretemperaturen skal være 25 grader og herefter omkring 20 grader. Sommerblomster og planter til køkkenhaven som kål og porrer, sås i kasser eller potter. Temperatursvingningerne kan være store, så luft ud i drivhuset midt på dagen og beskyt planterne ved at dække dem til med for eksempel fiberdug, når der er lave nattetemperaturer.
Altanen
Stedmoderplanterne og de lave løgvækster giver farve i krukker, potter og altankasser. Gran og fyrregrene fjernes.
Der gives N-P-K-gødning enten som granulat eller flydende. Vanding kan blive aktuelt, men overdriv ikke – jorden er stadig kold, og rødderne ikke i fuld aktivitet.