TOP
Havemøbler

Havemøblerne skal i vinterhi – Sådan passer du bedst på havemøblerne

Når vi skal huske os selv på, hvad vi nu skal gøre med uret ved sommertids- og vintertids begyndelse, plejer vi at sige: Når det bliver sommertid, skal havemøblerne frem. Når vintertiden indtræffer, skal havemøblerne tilbage. Det samme skal uret altså.

 

Og tidsmæssigt passer tingene jo fint sammen. Når urene stilles tilbage ved vintertids indtræffen, skal havemøblerne stilles tilbage i deres vinterhi. Men hvordan passer man bedst på havemøblerne? De skal først og fremmest gøres rene, før de stilles ind. Man kan rense dem med trærens, som blandes op i vand. Er der tale om teaktræsmøbler, kan man bruge en speciel teaktræsrens, A eller B, alt efter hvor snavsede møblerne er. Så skal møblerne tørre rigtig godt, og derefter skal de have en gang olie.

 

Forskellige farver

Olien kan være naturfarvet eller den kan være farvet i forskellige nuancer. De nye, mørke træsorter har godt af lidt farve, for de bliver uvilkårlig bleget af solen i løbet af sommeren. Teaktræ får en grå patina, hvis det ikke behandles med olie. Her er det en smagssag, hvad man foretrækker. Egentlig behøver teaktræ ikke en specielt grundig oliebehandling, fordi træet er olieholdigt i sig selv.

Møblerne kan såmænd godt holde til at stå ude, men i de tre hårdeste vintermåneder, hvor der er megen sne, og det sjasker med regn og slud, skal møblerne i læ. Man skal imidlertid ikke sætte møblerne i et fugtigt skur eller en muggen kælder. Derimod kan man godt lade dem stå på en åben, overdækket terrasse, hvor der kommer luft til. Det, møblerne ikke kan tåle, er, at der står fugt eller vand på dem hele tiden.

Mange af de gode træhavemøbler er forsynet med messingbeslag. Dem skal man give olie, for de irrer nemt, når de får fugt. Lakeret metal skal også repareres, hvis noget af lakken er stødt af – ellers får rusten bare fat.

 

Hvad med plastikmøbler

Det er træhavemøbler, der har vundet stærkt frem i de senere år. Men plastikmøbler, især plastikmøbler af en god kvalitet, sælges fortsat. For alt andet lige så er plastikmøblerne nemme at have med at gøre, og så er de altså ikke så kostbare som træmøblerne.

Plastikmøblerne skal renses af og tørres af og have en plastikmøbel-polish eller bilvoks. Hvis der er tale om billige plastikmøbler, så indeholder plastikken mere kalk end i de dyrere møbler. Det giver en mere ru overflade, og så hænger skidtet rigtigt ved.

Med til havemøblementet hører også en rigtig god parasol. Mange havemøbler har parasoller, der kan stikkes ned i et hul i bordet og dermed skygge, når man nyder sine måltider i det fri. Men de fleste foretrækker efterhånden de store markedsparasoller med træstel og lærredsdug, for ikke at tale om markiser eller store parasoller, som kan vinkles. Træstellet behandles på samme måde som træhavemøblerne, og lærredsdugen skal være knastør, før den pakkes i en pose og lægges væk. På samme måde skal man sørge for, at hynderne til havemøblerne er helt tørre, før de lægges bort for vinteren.
Consent preferences