TOP
have med sne

Havebeskæring som vinteraktivitet

Haven ligger i hi på overfladen. Nede i mulden er der lidt aktivitet, de tidlige løgvækster er ved at gøre sig klar til at dukke op. Vinter behøver ikke betyde stilstand i haven.

 

Vintervejret og frosten bestemmer, hvornår erantis og vintergækker kommer i blomst. Der er buske i haven som blomstrer. Ønskes aktivitet, så kan hække og hegn beskæres. Er der hække og hegn, der er blevet for høje, for brede, eller som man ikke nåede at klippe sidste år, så er muligheden der i de kommende måneder. Er hækken eller hegnet åbnet for neden, der kommer måske først sidegrene en meter over jorden eller højere oppe på planterne, så er der ikke meget læ ved jorden. Læet fra jorden og op i ønsket højde, kaldes for underlæ. Underlæ er meget vigtigt for at planter, men også mennesker, trives inde i haven. Træk er der ingen der hverken kan lide eller tåle.

For at få læ helt nede fra jorden, er det nødvendigt at starte helt forfra med at bygge en ny hæk og hegn op, helt fra bunden. Planter reagerer på en beskæring ved at aktivere nogle knopper under det sted hvor man klipper eller saver. Som regel 5-8 knopper under det sted, man klippede og ikke længere tilbage på grene eller stammer. Klipper man en meter over jorden, så får man en reaktion ned til ca. 80 cm over jorden, altså ingen reaktion nede ved jordoverfladen. Derfor skal der saves helt ned til 5-15 cm over jorden. Til foråret kommer knopper og skud helt fra jorden og til Sankt-Hans er de nye skud omkring en meter høje.

Let frost

En dag med let frost – typisk i det tidlige forår – er udmærket til at gå i gang med projekt total nedskæring af hæk og hegn. Kejserbusken og vinterjasminen står med blomster ude i haven. Kan disse blomstrende buske opleves fra husets vinduer eller står de ved indgangspartiet, så er de placeret godt, da buske, der blomstrer nu, bør placeres, så man dagligt kan følge blomstringen. Er de placeret uhensigtsmæssigt, så bør planterne flyttes, når de er færdige med at blomstre.

De stedsegrønne planter giver farver i haven, og placeringen kan være med til at give dybde og perspektiv i haven. Brug vintermånederne til at vurdere, om havens stedsegrønne planter giver et passende farvespil, måske er der for mange af nogle, andre er måske blevet for gamle og grimme og bør fældes. Men det kan også være, at der bør plantes nye. Haven forandrer sig år for år, planterne gror, nogle bliver for store og må væk, og nye må komme til.g
Consent preferences