TOP
pindsvin

Havearbejde uden døde dyr

April til juli er dyrenes yngletid. I samme periode trækker mange haveejere i arbejdstøjet. Det er vigtigt, at du er opmærksom når du færdes i haven i denne tid.

 

Klipper du hæk for tidligt og for tæt, er du uopmærksom, når kompostbunken skal håndteres eller uforsigtig med riven, når højtbevoksede arealer skal under kontrol, kan det komme til at koste dyreliv. Mange steder i haven gemmer nemlig ofte på fugle- og pindsvinereder. Så før du ifører dig havehandskerne, har Dyrenes Beskyttelse en række forholdsregler, du bør sætte dig ind i.

Gem hækkesaksen til efter Sankt Hans. En grundig hækklipning inden Sankt Hans kan nemt blive en katastrofe for alle de fugle, som blev lokket af hækkens tætte struktur, da de valgte et sted at lave deres rede. Men venter man til efter den 23. juni, vil fuglenes yngletid være ovre og deres reder er derfor ikke længere i fare. Kan man imidlertid ikke vente til slutjuni med at hive hækkesaksen frem, har Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, nogle gode råd.

  • Først og fremmest vil jeg opfordre til, at du studser hækken nænsomt. Det vil sige, at du forsigtigt klipper overfladen og derved retter hækken af uden at klippe ind i den. På den måde får hækken et mere plejet udseende uden, at du klipper ind i den og blotlægger fuglereder til glæde for sultne skader og katte.
  • Vil man passe på havens fugleliv, er der desuden mange fordele ved at anvende en almindelig hæksaks. Den larmer mindre og da den er langsommere end en elektrisk, giver den dig et bedre overblik over eventuelle fuglereder, imens du arbejder.
  • Har du en hæk så en elektrisk saks er nødvendig, så gennemgå din hæk, inden du begynder at klippe. Har du reder med æg eller unger i, så lad hækken stå nogle uger endnu, til ungerne har forladt reden, tilføjer Michael Carlsen.

 

Undgå ”pindsvin på gaflen” og faldne egernunger

Det er ikke kun hækken, man skal være nænsom med, for det er ikke kun fuglene, der yngler i haven fra april til juli. Michael Carlsen råder også haveejerne til være opmærksomme på havens pindsvin og jordrugende fugle. Pindsvinet bygger gerne rede i blad-, kvas- eller evt. kompostbunker.

Når kompostbunken eller bladbunken skal fjernes eller fordeles, skal greben derfor bruges meget forsigtigt, hvis ikke man skal ende med pindsvin på ”gaflen”. Pindsvin løber ikke deres vej, når haveejeren begynder at arbejde med bunken. Mange haveejere har derfor fået en ubehagelig og blodig overraskelse, når de pludselig har spiddet et pindsvin.

Samme forsigtighed kan anbefales, når riven skal i sving i tæt bevoksning, som er svær at overskue. Også hér kan du komme til at rive fat i reder fra pindsvin eller jordrugende fugle. Hvis du har høje graner, som du vil nedlægge, så lad dem stå fra marts til september. Ellers risikerer du at egernets unger får en dødelig lufttur. Vil du fælde granerne, så gør det mellem oktober og februar.

Endelig kan en motorplæneklipper være en dræbermaskine i nærheden af højt græs. Også dér gemmer fugle- og pindsvinereder sig ofte. Led derfor området grundigt igennem, inden plæneklipperen startes. Eller endnu bedre; vent med det grove havearbejde til fuglene er færdige med at yngle i juli. Husk dog, at pindsvinet altid kan være der. Hvis skaden sker og dyr kommer til skade eller mister deres hjem pga. havearbejdet, kan man altid ringe til Dyrenes Vagtcentral/1812 og spørge om råd.
Consent preferences