TOP

Hælerikampagne 2021: Sådan undgår du at købe hælervarer

Bo Trygt stod bag en kampagne i efteråret 2020 – som var en stor succes – hvorfor der køres endnu en kampagne i foråret 2021. Der er desværre et stort hælermarked i Danmark – det er faktisk så stort, at 250.000 danskere købte hælervarer for ca. 2 milliarder kroner i 2019, hvilket dækker over i omegnen af 600.000 varer. Det er rigtig mange – og det er alt for mange. Omkring en fjerdedel af hælervarerne stammer fra indbrud i private hjem. Håbet er, at ved at ødelægge tyvenes afsætningsmuligheder, så nedbringes antallet af indbrud markant.  

Du kender det helt sikkert – du falder over lige netop dét, som du står og mangler – du bliver glad, for prisen er god. Den er rigtig god. Men, måske den rent faktisk er for god?

Bo Trygt er et samarbejde mellem TrygFonden, Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Samarbejdet så første gang dagens lys i 2018 og havde til formål at reducere antallet af indbrud i private hjem, samt øge trygheden. De seneste ti år er antallet af indbrud faldet fra 48.670 i 2009 til 24.705 i 2019 og videre til 17.529 i 2020. Målet er at komme under 10.000 indbrud om året. Hæleri og indbrud hænger uløseligt sammen, og derfor sætter Bo trygt også ind for at forebygge hæleri.

 

Hvilke råd bør jeg følge – og hvorfor

Der er to råd, som du bør holde dig til, når du handler på særligt de online markedspladser:

  1. Kig efter NemID-validering
  2. Betal med MobilePay

Men vigtigst af alt, så skal du bruge din sunde fornuft! Hvis det lyder til at være for godt til at være sandt, så er det med stor sandsynlighed også tilfældet.

Vær på vagt, hvis du handler med en helt ny bruger, som har en eller flere meget eftertragtede varer til salg.

Og husk MobilePay – her ved du, hvem der modtager pengene og det kan hjælpe dig til at finde frem til vedkommende senere, hvis det skulle blive nødvendigt.

 

Hvad er nyt siden sidst?

Det overordnede mål er fortsat at nedbringe antallet af indbrud, så det samlede antal indbrud i løbet af et kalenderår kommer under 10.000 – i 2020 var der 17.529 indbrud, så der er stadig et stykke vej!

I februar 2021 blev der indgået en ‘code of conduct’ mellem Bo Trygt, Dansk Erhverv, DBA og GulogGratis. Det er en aftale, som sikre at der sker yderligere tiltag i kampen mod hæleri, herunder:

– Alle uidentificerede brugere, der opretter en salgsannonce, opfordres til at identificere sig

– Alle uidentificerede brugerkonti, der udviser mistænkelig adfærd eller anmeldes for mistænkelig adfærd, skal lukkes omgående, indtil brugeren er identificeret eller mistanken er afklaret

– Handelsplatformene advarer købere i konkrete handler, hvis sælgeren ikke er identificeret

– Handelsplatformene skal hjælpe danske myndigheder med at identificere kriminelle, der forsøger at udnytte platformene til hæleri

Med andre ord, så bliver der gjort en ekstra indsats for, at flest muligt får identificeret sig på de danske brugtmarkeder, så du ved hvem du handler med. Det betyder også, at det bliver langt nemmere at finde frem til folk, hvis der er tale om f.eks. ulovlige eller hælervarer.

 

Hvad gør vi hos GulogGratis for at bekæmpe hæleri?

Det er vigtigt at understrege, at du kan støde på hælervarer alle steder – f.eks. både på GulogGratis, DBA eller Facebook. Vi skal alle blive bedre til at være mere opmærksomme, når vi køber brugt. Det er langt fra alle, som er uærlige eller sælger hælervarer, men du kan sagtens støde ind i sådanne sælgere.

Vi går meget op i, at det skal være sikkert at handle på GulogGratis. Vi tager det derfor meget seriøst, så snart der er den mindste mistanke om hælervarer. Vi anbefaler, at du anmelder annoncerne på hjemmesiden til vores kundeservice, hvis du støder på mistænkeligt indhold. Når annoncen er anmeldt til os, så undersøger vi de nærmere forhold. Vi forsøger også at fange nogle af svindlerne tidligt, så du som køber ikke når at komme i klemme. Der bliver bl.a. analyseret på adfærd og ud fra de annoncer, som andre brugere anmelder til os.

Vi har desuden gjort det muligt at NemID-validere sin profil på GulogGratis.dk. Det giver en sikkerhed for dig – som både køber og sælger – da du møder en sælger eller køber, som vil stå inde for, hvem de er. Det signalerer også en større troværdighed, når du vælger at validere din profil med dit NemID. Det gør også, at vi har mulighed for at hjælpe politiet med at finde frem til dem, som handler med hælervarer. Det er ikke et krav at NemID-validere sin profil på GulogGratis, da det også gerne skal være nemt at oprette annoncer. Der er dog visse kategorier – f.eks. når det gælder landbrugsmaskiner, kæledyr, telefoner og elektronik – hvor det er påkrævet at have en NemID-valideret profil. Det er desuden nemt at validere din profil – i korte træk, så logger du ind med dit NemID inde på din GulogGratis-profil og derefter får din profil et ikon som fortæller, at du er NemID-valideret.

Der er en grund til, at vi kræver NemID-validering i udvalgte kategorier – det  er ganske simpelt: Det er i de kategorier, hvor vi oplever mest svindel. Det skal også siges, at der også findes mennesker, som svindler med NemID – hvilket er noget, som politiet kigger ind i – så en NemID-validering giver dig ikke en 100% tryghed, men det kan hjælpe dig til at vurdere vare og sælger korrekt.

 

Hvornår skal jeg for alvor være på vagt?

Kilde: Undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd

Der er visse produktkategorier, som er mere udsat for svindel og hæleri end andre. Det er rimeligt kendt, at du skal være opmærksom, hvis du vil købe billetter til særligt koncerter eller festivaller, men du bør altid være på vagt og bruge din sunde fornuft (jf. de råd, der er givet længere oppe).

 

Er man hæler, når man ikke vidste det? Bliver man straffet?

Man kan godt straffes for groft uagtsomt hæleri efter straffelovens §303, hvis man har udvist grov uagtsomhed – altså hvis man klart burde have vidst, at varen var stjålet. Derudover er det vigtigt at pointere, at selvom du handlede i god tro, da du købte en hælervare, så bliver varen stadig ført tilbage til den oprindelige ejermand, og du får ingen økonomisk erstatning.
Får man sine penge tilbage, hvis Politiet konfiskerer den vare, man købte i god tro? Vindikationsprincippet i dansk retspleje betyder, at man ikke modtager erstatning, hvis man i god tro har købt en stjålen genstand, og den retmæssige ejer gør krav på den. I den situation kan man håbe på at få sine penge (delvist) tilbage ved at lægge sag an mod den, der solgte en den stjålne genstand.

 

Hvorfor kampagnen hedder “Hæler? Ikke mig”

Navnevalget signalerer et ønske om at etablere et positivt sprogligt fællesskab. Gennem ’Hæler? Ikke mig’ adresserer vi den sociale norm: Alle os, der ikke køber hælervarer, handler efter de to gode råd. Og vi er mange. 98% af danskerne synes, at det er vigtigt, at de varer, de køber, ikke er stjålne. Hæler? Ikke mig er et nemt udsagn at tilslutte sig. Det er opfordrende og appellerende i stedet for at være en løftet pegefinger til danskerne.

 

Nærmere om kampagnen og dens samarbejdspartnere

Vi er mange, som støtter op om tiltag, som skaber større tryghed – også når det gælder onlinehandel på markedspladser. Hos GulogGratis.dk er vi stærkt imod tyveri og hæleri, og derfor støtter vi selvfølgelig op om kampagnen. Vi er dog ikke den eneste markedsplads, som støtter op; det samme gør både DBA og Facebook. Det er vigtigt, at vi står sammen om bekæmpelsen af hæleri, da vores fornemmeste opgave er at gøre så meget som overhovedet muligt, når det kommer til forbrugernes sikkerhed. Vi vil gerne sikre, at du trygt kan handle genbrugsfund på de online markedspladser.