TOP
Klargøring af bil til vinter

Guide: Klargøring af bil til vinter

Når den første frost og de glatte veje så småt begynder at banke på døren, så er det ved at være tid til et vintertjek af bilen. Her får du gode råd til, hvordan du gør din bil vinterklar.
Der er mange gode grunde til at give din bil et eftersyn, når de koldere temperaturer er på vej. Den absolut vigtigste grund er, at sikkerheden er i top, når din bil har været til serviceeftersyn – hvis der er de rette dæk på, bremserne er i orden og der er lys hele vejen rundt, så er du kommet rigtig langt.


Skift til vinterdæk

Mange tror, at man skal skifte til vinterdæk så snart efteråret begynder, men det er ikke altid det rigtige valg. Hvornår du skal skifte til vinterdæk, afhænger nemlig af flere faktorer som f.eks. hvor meget du kører og vejrforholdene. En god tommelfingerregel for, hvornår det er ved at være tid er, når temperaturerne er omkring 7 grader og de skal være skiftet, når de første minusgrader viser sig i vejrudsigterne.

Godt at vide: Hvornår skal man have nye dæk?

Måske skifter du selv dæk på din bil, men hvis ikke du gør, så anbefales det, at du i god tid laver en aftale med din mekaniker. Hvis du venter for længe, så ender du med lange ventetider, da alle vil have skiftet dæk på én gang.


Tjek dit batteri

De kolde temperaturer er hårde ved dit bilbatteri! Din bil kan køre fint, men batteriet holder pludselig op med at lade og så kan du ikke få gang i bilen. Hvis det pludselig er tilfældet, så er der ikke andet at gøre, end at skifte til et nyt batteri.
Hvis du er i tvivl, om dit batteri stadig er godt, så kan du selv tjekke dit bilbatteri – eller tage forbi din mekaniker

 

Få styr på dine væsker


Sprinklervæsken
Sørg for, at der er frostsikker sprinklervæske på din bil – FDM anbefaler, at den skal kunne holde til -25 grader celsius. Vær sikker på, at du har nok sprinklervæske til vinteren, da du bruger mere om vinteren end om sommeren. Derfor kommer du til at fylde oftere på end du har gjort hen over sommeren. Sørg også for, at bilens sprinklerdysser ikke er stoppet til, så sprinklervæsken kan gøre sit arbejde på dine ruder.
I forlængelse heraf, så bør du også tage et kig på dine vinduesviskere – måske de trænger til et skift? Hvis ikke de er så slidte, at de skal skiftes, så sørg for at rense dem.


Bremse- og kølervæske
Særligt kølervæsken skal være i orden, da du får en dyr tur på værkstedet, hvis den fryser i bilens system. Væsken udvider sig nemlig når den fryser, hvorfor det kan resultere i revner i bl.a. motorblokken.


Olieskift
Hvornår har du sidst hevet oliepinden eller fået skiftet olie og -oliefilter? Tjek op på, om det er relevant at få det gjort inden

 

Bilens fysiske stand


Billygter
Når de mørke timer bliver flere, så er det ekstra vigtigt at have styr på billygterne. Har du en pære, som er sprunget? Et revnet glas eller andet, som nedsætter kvaliteten af lyset på din bil? Så er det noget, du skal have ordnet så hurtigt som overhovedet muligt – både for din egen skyld, men i særdeleshed for dine medtrafikanters sikkerhed.


Rustbeskyttelse
Vintervejret er hårdt for din bil, hvor vand og vejsalt giver god grobund for rust. Overvej derfor, om din bil skal have et ekstra tjek og en undervognsbehandling.


Smør dørene
Det er irriterende, når dørene fryser fast. Giv dørenes lister en omgang silikone, så undgår du, at dørene sætter sig i frostvejret.
Ryd op i bilen
Det fugtige efterårs- og vintervejr giver øget fugtighed i bilen. Det er selvfølgelig rart med en ren og ryddelig bil, men det minimerer også fugtniveauet i bilen, når der ikke ligger papirer og andet skrammel og flyder. Ryd op og minimer risikoen for irriterende duggede ruder, som fører til is på indersiden af (for)ruden.

 

Godt vinterinventar til bilen

Isskraber og skovl er gode værktøjer at have ved hånden, når man får brug for dem. Isskraberen vil du med stor sandsynlighed få brug for flere gange i løbet af sæsonen, når du kommer ned til at frostdækket bil. Du vil takke dig selv, hvis du bruger lidt flere penge på en ordentlig skraber, som også har en kost i den anden ende, som du kan feje løs sne væk med. Skovlen er god at have, hvis du skulle være så uheldig at køre fast i sneen.
Startkabler redder dig og andre fra at strande med en bil, som ikke vil starte. Men hvordan er det nu lige med de startkabler? Er det plus eller minus først?
Powerbank, tæppe og vanter er gode venner at have, hvis du skal have fat i autohjælp. Hvis telefonen er løbet tør for strøm, så er powerbanken din bedste ven! Det samme er tæppe og vanter, hvis du skal vente på autohjælpen i kulden.

Consent preferences