TOP
værktøj

Få mere ud af dine projekter med det rette værktøj

Værktøj er fantastisk. Med værktøj kan du nemlig samle, reparere og forbedre en lang række ting, og hverdagen bliver generelt nemmere, når du har det rette værktøj ved hånden. For mange kan det dog være lidt af en jungle af finde rundt i de mange produkter og mærker, og der er i virkeligheden heller ikke en grænse for, hvilket udstyr du kan anskaffe dig til at fikse store og små problemer i hjemmet.

 

Hvis du bor på landet, kan du sikkert nikke genkendende til, hvordan det kan være nemmest at kunne fikse problemerne selv. Det er både billigere og hurtigere end at skulle hyre en håndværker – hvis ens hænder altså er skuret rigtigt på. Derfor kan det være ekstra vigtigt at have en god base af værktøj liggende.

Der er dog ingen grund til at spilde penge på dyrt værktøj og maskiner, som du kun får brugt en enkelt gang. Her kan du derfor læse mere om, hvilket udstyr der bare  ligge i din værktøjskasse. Du kan også læse mere om, hvordan du få lidt mere udstyr for pengene ved at købe brugt værktøj. Det giver dig en større frihed til at bruge pengene et andet sted, hvis du er i gang med et gør-det-selv-projekt. Endelig kan du også læse mere om udvalgte populære værktøjsmærker, så du forhåbentlig bliver klogere på, hvilket mærke der er det bedste for dig.

 

5 ting, du ikke kan undvære i din værktøjskasse

Hvis du lige er flyttet hjemmefra og skal i gang med at indkøbe det mest nødvendige værktøj, kan du her finde en liste over, hvad du bør have i hjemmet. Det kan også være, at du i virkeligheden står med en overfyldt værkstøjkasse, der trænger til at blive ryddet op, og du har brug for at overblik over, hvad du bør beholde.

1 – Skruetrækker

En skruetrækker er nok noget af det første, du bør anskaffe dig, hvis du ikke allerede har en. Med en skruetrækker har du nemlig det perfekte stykke værktøj til mange små gør-det-selv-opgaver. Hvis du eksempelvis skal hænge et billede op eller samle skabe og andre møbler, er en skruetrækker et musthave.

Det er hurtigt og nemt at anvende en skruetrækker. Der findes rigtig mange forskellige typer af skruer, så hvis du vil have værktøj, som kan bruges i mange forskellige henseender, kan du med fordel kigge efter en skruetrækker med udskiftelige bits. Når du kan udskifte bits på skruetrækkeren, har du et stykke værktøj, der anvendes i mange situationer.

 

2 – Hammer

Hammeren er også nødvendig for at kunne klare forskellige huslige gøremål. Hvis du skal nøjes med en enkelt hammer, bør du hellere vælge en variant, der er lidt for stor end lidt for lille. Du kan nemlig sagtens slå små søm i med en stor hammer, men til gengæld kan det være noget problematisk at slå store søm i med en lille hammer.

Hammeren er særligt brugbar, når du skal slå ting sammen med søm. Søm laver som udgangspunkt mindre huller end skruer, og derfor kan der nogle gange være med at vælge den type af ophæng, hvis du vil undgå for mange unødige mærker i hjemmet.

 

3 – Bidetang

Uanset om du er nybegynder eller har stor erfaring med gør-det-selv-projekter, kan det være en rigtig god idé at have en bidetang i sin værktøjskasse. Bidetangen er nemlig din bedste ven, hvis uheldet er ude, og du er kommet til at slå et søm i et forkert sted.

Bidetangen er også god, hvis du eksempelvis skal fjerne gamle søm fra et møbel eller andet, som du er ved at skille ad. Med en bidetang undgår du, at eventuelle udfordringer undervejs bliver uoverskuelige, da du nemt og hurtigt kan fjerne uhensigtsmæssige søm med værktøjet.

 

4 – Sav

Saven, der er mange også bliver kaldet en fukssvans, bør også være at finde blandt dit værktøj. Hvis du ikke kommer til at bruge en sav så ofte, er det alligevel et nødvendigt værktøj, da der i virkeligheden ikke er noget andet udstyr, der kan erstatte dens funktion. Derfor er den rigtig god at have, hvis du får brug for at save i forskellige materialer.

Hvis du har kastet dig ud i et større projekt med at skifte brædder på terrassen, bygge et skur eller lignende, er en sav uundværlig. Har du kun lyst til at have en enkelt sav i hjemmet, bør du kigge efter en model med mellemfine savtænder, da den kan klare langt de fleste opgaver.

 

5 – Måleudstyr

Sidst, men ikke mindst, kan du komme rigtig langt med forskelligt måleudstyr. Når du har de rette måleinstrumenter, har du også det bedste udgangspunkt for at få et tilfredsstillende resultat. For selvom du formentlig kan slippe afsted med mange ting på øjemål, så giver det et mere præcist resultat med måleredskaber.

Tommestokvaterpas og vinkelmåler er godt måleudstyr at have i sin værktøjskasse. Når du bruger måleinstrumenter, sparer du samtidig en masse tid, da du hurtigt og nemt kan tjekke, at tingene har de rette mål. I modsætning til opgaver, hvor der ikke bruges måleredskaber, vil det ofte være tidskrævende at dobbelttjekke, om vinkler er rette, og om overflade er plane.

 

Spar penge på dit byggeprojekt og køb brugt værktøj

Hvis du vil skabe luft i budgettet, eller i det hele taget ikke gider at bruge for mange penge på værktøj, kan du sagtens købe brugt værktøj, der stadig fungerer, som det skal. Når du kigger efter brugt værktøj, er det dog en god idé at kontakte sælgeren i forhold til værktøjets stand. Prisen bør nemlig stemme overens med, hvad du betaler for, så det er vigtigt at vide, hvis der eventuelt er nogle begrænsninger ved det brugte værktøj.

Brugt værktøj er alt andet end værktøj, der er gået i stykker. Der kan være flere grunde til, at værktøj bliver solgt, men en af de primære årsager er formentlig, at vedkommende ikke selv bruger værktøjet længere eller har erstattet det med en ny eller bedre model. Du kan derfor trygt købe brugt værktøj, når du har tjekket med sælgeren, at det lever op til dine forventninger.

Hvis du omvendt har noget værktøj, som du ikke længere bruger, kan du også sælge det videre til en anden, som kan have glæde af det. På den måde kan du få ryddet ud i dit værktøj og samtidig få lidt penge til at investere i nyt.

 

Hvilke værktøjsmærker skal jeg kigge efter?

Det rigtige værktøj er afgørende for, at dit byggeri bliver udført ordentligt, og der findes rigtig mange forskellige værktøjsmærker på markedet. Der kan være svært at afgøre, hvilket mærke der er det bedste, da det i høj grad afhænger af dine ønsker og behov. Her er dog en liste over nogle af de mest populære værktøjsmærker:

• DeWalt
• Milwaukee
• BLACK+DECKER
• RIDGID
• PORTERKABEL

• Bosch

DeWalt er en amerikansk verdensomspændende producent af power tools og værktøj til byggeri og træarbejde. Brandet anses som det førende mærke inden for professionelt el-værktøj, tilbehør og opbevaringsløsninger. Milwaukee er også et eftertragtet valg, da de også tilbyder el-værktøj og tilbehør af høj kvalitet.

BLACK+DECKER er også kendt for at fremstille godt værktøj, og de har blandt andet designet verdens første ledningsløse boremaskine. RIDGID-værktøj har til gengæld stor ekspertise i fremstilling af værktøj til brug ved rør, og så har de nok den bedste garantidækning i branchen.

Der er fordele og ulemper ved de forskellige brands, så det kan være en god idé at bruge lidt tid på at sætte dig ind i mærkerne, så du får værktøj, der passer til dit behov. Når du arbejder med værktøj og større maskiner, er det vigtigt, at sikkerheden er i orden. Læs Arbejdstilsynets vejledning til at undgå ulykker med skærende værktøj, og slip for alvorlige skader på især fingre og hænder.

 

Få overblik over dit projekt med en god værktøjskasse

Når du har fået styr på værktøjet, bør du også have dig en værktøjskasse. Værktøjskassen hjælper dig med at bevare overblikket over dit værktøj, så du nøjagtigt ved, hvor det er, når du skal bruge det. Du har også meget nemmere ved at transportere dit værktøj med en værktøjskasse, hvis du eksempelvis skal hjælpe et familiemedlem eller en ven. En værktøjskasse giver dig en større mobilitet, så du kan tage dit værktøj med derhen, hvor du har lyst.

Værktøjskasser findes i mange forskellige design, farver og materialer, så du kan med stor sandsynlighed også finde en model, der passer til dig.

 

Inspiration til gør-det-selv-projekter

DIY-projekter er blevet populære som aldrig før. Når du gør det selv, kan du nemlig give dine projekter et særligt personligt touch, og det er ofte fordybelsen og glæden ved det færdige resultat, som tiltaler de fleste. Hvis du har lyst til en kreativ udfordring, kan du eventuelt kaste dig ud i et eller flere af følgende opgaver:

• Plankebord

• Vinreol

• Mal dine møbler

• Sengegavl

Det er kun din fantasi, der sætter grænsen for dit gør-det-selv-projekt, og du kan finde rigtig mange guides online. Køb dit værktøj brugt, og få mere på pengene – rigtig god arbejdslyst!
Consent preferences