TOP
Hæksaks

Den skarpeste saks til klipning af hæk

En virkelig velfriseret hæk kræver en gammeldags manuel hækkesaks. En veltrimmet hæk er en af de hurtigste måder at få haven til at se pæn ud, men ifølge Haveselskabet, der har testet en række af de hækkesakse, der er på markedet, gælder det om at have udstyret i orden.

 

– Den gode hæksaks klipper, uden at du behøver at tænke over det, men alt for mange af saksene i Haveselskabets test klipper decideret dårligt. Det betyder, at du skal bruge al din koncentration på bare at få klippet noget i det hele taget, og så er det svært samtidig at koncentrere sig om at klippe pænt, siger Jesper Corfitzen fra Haveselskabet, der prøvet saksene af i sin egen have på forskellige hæktyper. Han påpeger, at man kun kan få en virkelig fin finish på hækken og dens hjørner, hvis man afslutter arbejdet med en manuel hækkesaks, selvom en elektrisk godt kan bruges til den første grove klipning.

 

Gå efter det drabelige

Resultatet af testen er, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis følges ad. Derfor er det vigtigt at se nærmere på klingen, inden man bevæger sig op mod kasseapparatet. Skæret er nemlig det vigtigste på saksen, understreger Jesper Corfitzen.

– Producenterne forsøger at skille sig ud med alle mulige små detaljer, men hvis klingerne ikke er skarpe, kan det være lige meget. Så jeg vil råde til at gå efter saksen med det mest imponerende skær. Den må gerne se drabelig ud, og klingen skal være af stål, siger Jesper Corfitzen, der foreslår, at man kører en finger over skæret, for at tjekke, om skarpheden er, som den skal være.

 

En saks til mandfolk

Testens sikre vinder er hæksaksen Freund 1954, der kan fås til 790 kr. Ifølge Jesper Corfitzen skærer den gennem det hele, så man kan fokusere på, hvilken facon hækken får og ikke bare på at få grenene klippet over.

– Det er en mandhaftig saks, der oser af råstyrke. For eksempel ligner stålet på klingen noget, som kunne være brugt til en traktorharve. Jeg er sikker på, det kan slibes mange gange, før den skal skiftes, lyder bedømmelsen.

Mandhaftigheden betyder dog også, at saksen er tung og kræver kræfter, når man skal bruge den.

 

Bedst til bløde hække

Bedst til prisen blev teleskophæksaks fra Grouw, der koster fra 150 kroner. Selvom den ifølge Corfitzen ser billig ud, udmærker den sig blandt andet ved at have en god balance og ikke dalre ude i spidsen. Til gengæld er skæret ikke helt i top, og den vil måske heller ikke holde igennem mange år.

– Jeg vil primært anbefale den til haveejere med bløde hække. Jeg tror ikke, at skæret kan klare hårde hække ret længe. Men har du en overskuelig liguster eller tuja og god brug for teleskopfunktionen, så er den meget fin. Det er generelt sværere at klippe pænt med en teleskopsaks, fordi man mister meget kontrol over klippet, så du skal ikke sætte næsen op efter en hæk, der er snorlige, siger Jesper Corfitzen.
Consent preferences