TOP

Brugte tips: Skibsmodeller var et uventet hit

Den bedste handel, jeg nogensinde har gjort, gjorde jeg, kort tid efter jeg var startet i auktionshuset.

En lokal advokat henvendte sig til os med en række halvskibs-modeller, der var lavet på Svendborg Værft.

Modellerne var lavet efter skibe, der var blevet bygget på værftet og de havde hængt på værftet. Advokaten havde haft skibene til salg på Bruun-Rasmussens auktioner, men de havde solgt to af dem så billigt, at de ikke mente det kunne betale sig at sætte flere til salg.

Jeg påtog mig opgaven, men var ikke særlig optimistisk. Vi satte en aften-auktion op og jeg regnede med, at der ville dukke omkring 10-15 mennesker op og at vi måske ville omsætte for 50.000 kroner højest.

Sådan kom det ikke til at gå. Da auktionen gik i gang var der ankommet omkring 400 mennesker. Jeg vidste, at modellerne var blevet solgt billigt hos Bruun-Rasmussen, så jeg startede buddene på 500 kroner. Der var helt stille nede i salen. Så kom en stemme helt nede bagfra i salen. “10.000!” og så en anden “11!” og sådan fortsatte det, til de havde budt modellen op på 40.000 kroner. Halvanden time efter havde vi lavet en omsætning på 850.000 kroner, så det var væsentligt bedre, end vi i vores vildeste fantasi havde forestillet os.

Den værste handel jeg har gjort gjorde jeg også få år efter jeg havde overtaget Svendborg Auktionerne. Jeg besluttede, at vi skulle rykke auktionerne et smut til Bornholm. Vi havde arrangeret at være der i tre dage, hvor vi i de første to dage vurderede varer for folk og den sidste dag holdt auktion. De første to dage brugte vi det meste af tiden på at drikke kaffe, der kom nogle få bornholmere forbi for at få vurderet deres varer, men når det kom til stykket havde de ikke lyst til at sælge.

Heldigvis havde vi taget nogle varer med hjemmefra, som vi kunne sælge, og der dukkede da også en del bornholmere op til auktionen – desværre ville de hellere se på end købe, så samlet set endte turen som en lærerig fiasko.

Hvis jeg skal give et godt råd videre så må det være, at man skal være opmærksom på at lokale ting sælger bedst lokalt. Det var læren med skibsmodellerne fra Svendborg Værft, og det er også min erfaring generelt.

Skal man gøre et godt køb på auktion handler det om at se udover, hvad der er på mode lige nu, og gøre sig nogle tanker om, hvad der kan komme på mode senere, men bliver solgt billigt nu.