TOP
John Stihøj

Brugte tips: – Gør dit hjemmearbejde ordentligt

Din fynskfødte aktiehandler John Stihøj har haft held på boligmarkedet, men til www.guloggratis.dk kan han også berette om både heldige og uheldige aktieinvesteringer.

Min ubetinget bedste handel gjorde jeg, da jeg i 1994 købte mit hjem i Kolding. På 12 år tredoblede jeg min investering – og så var gevinsten endda skattefri.

Jeg var desuden heldig at bo i udlandet i perioden 1987 til 1994, og i denne periode ejede jeg ikke fast ejendom. Denne periode var præget af faldende priser på ejerboliger. Så jeg har været meget heldig ved at købe billigt og sælge dyrt.

Ved en granskning af de dårligste investeringer så falder mine tanker på smykkefirmaet Pandora. Her blev jeg grebet af euforien efter selskabets børsnotering for tre år siden, hvor alle sagde køb, køb, køb. Jeg sprang med på vognen, selvom jeg ikke mente den aktuelle købskurs var rigtig.

Og ganske rigtigt – pludselig sprang ballonen, og aktiekursen faldt. Jeg ærgrer mig mest over min investering i Pandora, idet mit køb udelukkende skyldtes grådighed. Når alle mente den skulle stige, så ville jeg også være med. Ak og ve. Jeg overhørte mine egne advarsler i min iver for at tjene nogle penge.

Grådighed er den værste fjende, for enhver aktieinvestor. Min personlige filosofi er at være ude af markedet i visse perioder af året, og at huske at tage gevinster fra tid til anden. Netop det at være ude af markedet i længere perioder gjorde, at jeg implicit gjorde en god investering, dengang IT-boblen bristede. Jeg led derfor intet tab i denne periode. Heldigvis har der været langt flere gode end dårlige investeringer.

Generelt spotter jeg en god handel ved at se på regnskaber og anvende teknisk analyse. Hvis jeg finder en aktie, der har god værdi som ikke er afspejlet i den aktuelle aktiekurs, så køber jeg – uanset hvad andre måtte mene. Og så lader jeg tiden gå, indtil alle de andre kommer til samme konklusion som mig, hvorefter jeg så overvejer at sælge ud.

Alle kan i princippet investere i aktier, men det kræver at ens hjemmearbejde gøres grundigt.

Ved ethvert køb eller salg gælder det, at begge parter skal være tilfredse. Det nytter ikke noget, at jeg kun vil sælge mine aktier til kurs 600, hvis der kun er købere til kurs 550. Her har køber og sælger altså en forskellig opfattelse af, hvad der er den rigtige pris. I det tilfælde må jeg enten sænke mit krav til salgsprisen, eller også må jeg vente til kursen måtte komme op på min ønskede salgspris. Jeg kan kun forvente, at der er en køber til min vare, hvis køberen også mener at gøre en god forretning.

Consent preferences