TOP
Sådan vælger du den rette familiehund

Børnevenlige hunderacer – Sådan vælger du den rette familiehund

Der er mange ting, som du skal overveje inden du anskaffer dig en hund – særligt, hvis den skal passe ind i en børnefamilie. Det er enormt givende for børn at vokse op med et familiekæledyr, som de allerede fra de er helt små kan få et tæt forhold til. Det er dog vigtigt, at du vælger dyret – i dette tilfælde hunden – ud fra de rigtige forudsætninger, så den og familien får mulighed for et langt og lykkeligt liv sammen.

 

Det kan være, at du eller dit barn er faldet pladask for en helt bestemt hunderace, men det er ikke sikkert, at den vil egne sig som familiehund. Nogle hunderacer har det svært med børn, mens andre racer kan kræve for meget arbejde til at kunne harmonere med et travlt familieliv. Der er derfor en række tommelfingerregler, som du kan have in mente, når du skal på jagt efter jeres nye firbenede familiemedlem. Det er dog vigtigt at pointere, at der ikke eksisterer regler uden undtagelser; nogle hunde vil afvige fra nedenstående beskrivelser af den ene eller anden årsag.


Hundens grundlæggende adfærd

For at sige det ganske kort, så er en børnevenlig hund en hund, som er skabt til at samarbejde med mennesker og som er avlet med ekstraudviklede bidehæmninger. Det betyder, at du får en hund, som er nemmere at træne, og som ikke bider så hårdt, at det efterlader tandmærker. Man kan sige, at der er tale om enten en samarbejdende vagthund eller en samarbejdende jagthund. Helt grundlæggende, er hunde nyttedyr, hvor de egenskaber, de havde i tidernes morgen, er indlejret i deres adfærds- og reaktionsmønstre.

Du skal gå efter en hunderace, som ikke har tendens til at ville tage førerpositionen. Vælger du i stedet en race, som har for vane at tage førerskab, kan du blive udfordret. Det samme er tilfældet, når det gælder tendens til at ville forsvare flok og territorium.

De samarbejdende vagt- og jagthunde vil være lettere at træne, hvilket vil harmonere bedre med livet i de fleste børnefamilier, men du bør stadig undgå at anskaffe en hvalp, mens du har helt små børn. Hvis ikke du allerede har en hund, så skal du helst vente indtil dit barn er 4-5 år gammelt inden du anskaffer en hund – hvis du absolut ikke kan vente i 4 år, så skal dit barn være mindst være fyldt 2 og derfor vil kunne gå stabilt.

En muskelhund er eksempelvis rigtig glad for både børn og voksne, men dens instinkter kan hurtigt spænde ben. Den er oprindeligt avlet til at holde styr på tyre på kvægstationer, hvorfor den kan reagere pludseligt på f.eks. køer, heste eller andre hunde. Når dét sker, så er det en farlig situation at stå i, hvor mennesker – uanset alder – kan komme alvorligt til skade, hvis de kommer i klemme mellem muskelhunden og dens ’bytte’.

Overvej desuden, hvor meget pelspleje hunden kræver – der er ikke noget galt i, at den kræver pelspleje, du skal bare være villig til at passe dens pels, som den fortjener.


Labrador (retriever)

Labradoren er blandt de mest populære (familie)hunde. Det er en hund, som har et godt temperament, er omgængelig og så er den velegnet som jagt-, familie- og servicehund. Den er sammen med Golden Retriever den mest børnevenlige hund, da det er de mest samarbejdende hunderacer, du kan finde. De er avlet til at have et ’blødt bid’, så de ikke bider hul, de er lærenemme og derfor nemme at træne, mens de har en barnlig og legende adfærd, som er en god kombination med børn. Den kræver meget lidt pelspleje, hvilket også kan være et plus. Du får en hund med en fremragende næse, som er nem at træne, som er vagtsom, godmodig og selskabelig – og så er den glad for vand, hvilket kan give mange timers underholdning med børnene.

Læs endnu mere om labradoren hos Dansk Kennel Klub. 


Golden Retriever

En Golden Retriever er, ligesom labradoren, en samarbejdende jagthund. Den er bidhæmmet, legesyg og lærenem. ’Retriever’ fortæller, at det er en hund, som kan hente og bringe et bytte uden at gøre skade på det – ligesom hos labradoren, som også er en retriever. Der er faktisk fem forskellige retrievere, som alle er børnevenlige, men labrador- og golden retriever er de mest kendte og børnevenlige. Du får en hund, som har lidt mindre temperament end labradoren, men den kræver til gengæld lidt mere pelspleje.

Læs endnu mere om Golden Retrieveren hos Dansk Kennel Klub. 


Cocker Spaniel

Der findes flere forskellige afarter af (Cocker) Spaniels, som vil variere en smule i udseende, men at sind minder de meget om hinanden. Du får en meget intelligent hund, som har et stort behov for at blive aktiveret, fysisk såvel som mentalt, og den er en oplagt jagthund. Racen er meget loyal og hengiven samtidig med, at den er fuld af livsglæde. Den kræver noget pelspleje, hvilket du bør være opmærksom på. Overvej, om I ikke skal undgå de røde Cocker Spaniels, da de kan finde på at bide uden forudgående provokation.

Læs mere om Cocker Spaniels hos Dansk Kennel Klub. 


Fransk Bulldog

Den lille Franske Bulldog er en oplagt familiehund, da den af væsen er venlig, hengiven og charmerende. En del af dens charme er, at den snorker en del. Den elsker at lege, så den vil elske at blive aktiveret sammen med børnene, men den holder også af at putte. Den knytter sig primært til én person i husstanden og vil være omgængelig overfor fremmede. Vær dog opmærksom på, at den godt kan virke udfordrende overfor andre hunde, da den har en fjern fortid som kamphund.

Læs mere om den Franske Bulldog hos Dansk Kennel Klub.  

Bichon Havanais

Bichon Havanais er en meget menneskekærlig hund, som foretrækker at have sine mennesker tæt på. Den er lille, elsker at lege med børn og så er den hengiven og livlig. Den er meget opmærksom, hvorfor den vil alarmere om alt, den finder usædvanligt – den har dog ikke et særligt stort jagtinstinkt. Den har lang pels, så den kræver en del pelspleje.

Læs mere om Bichon Havanais hos Dansk Kennel Klub.  


Cavalier King Charles

Du får en hund, som generelt er venlig, livlig og imødekommende. Det er stilfærdig og behagelig hund, som kan have en tendens til at være lidt gøende. Den egner sig ikke kun som familiehund, den vil også fungere godt hos ældre mennesker, som stadig er aktive. Den kræver noget pelspleje, men ikke så meget som Bichon Havanais.

Læs mere om Cavalier King Charles hos Dansk Kennel Klub.  


Schæferhund

Schæferen er en af de mest populære brugs- og familiehunde. Det er en meget aktiv hund, som også bruges som politihund. Den passer godt ind i den aktive familie, hvor den vil blive fysisk aktiveret. Alt efter, om det er den kort- eller semilanghårede udgave, vil den kræve noget pelspleje. Det er en nysgerrig og vagtsom hund, som findes i flere farver.

Læs mere om schæferen hos Dansk Kennelklub.  


Coton de Tulear – bomuldshund

Leder I efter en lille hund, som vil trives i familieøjemed, så overvej en bomuldshund – særligt, hvis hunden også skal være allergivenlig. Det er en udadvendt og afbalanceret hund, som er tillidsfuld overfor mennesker og hunde. Den knytter sig meget til sin familie og vil passe til de fleste livsstile. Du skal dog være opmærksom på, at den kræver en hel del pelspleje.

Læs mere om bomuldshunden hos Dansk Kennel Klub. 

Consent preferences