TOP
Kvinde i drivhus

Bare kom i gang – Drivhussæsonen starter så småt

Du kan sætte kartofler i potter, begynde med tomatplanter og efterhånden også sætte det første salat og agurker. Drivhustiden er i gang, og for at få en lang sæson med friske grøntsager og sprød salat, er det om at komme i gang med det samme.

 

Gartner hos Bo Grønt Boller Havecenter, Jørgen Nyrup, har gode råd til nuværende og kommende drivhusejere. Han har været gartner i 19 år og har selv drivhus.

– Allerførst skal det ryddes op og gøres rent med svampe-, alge- og mugbekæmper. Drivhusene bliver ofte brugt til opbevaring af havemøbler og andet hen over vinteren, så der skal ryddes op, siger han.

 

God jord

Han råder til, at man skifter jorden en gang hvert andet år. Medmindre der har været sygdom i planterne, så skal jorden under alle omstændigheder skiftes for at få et godt resultat. Bruger man kompost, er det vigtigt at blande komposten med „almindelig“ jord, da den ellers vil være for stærk for planterne.

Det er vigtigt for Jørgen Nyrup at nævne, at har man vinplanter i drivhuset, må man ikke give sig til at beskære dem nu. De skal beskæres mellem jul og nytår, eller først når de er sprunget ud. Skærer man i vinen nu, vil saften løbe, og det er ikke godt for planten.

Når drivhuset er rent og jorden god, er det bare om at putte ting i jorden. Fx georginer, som man senere på foråret vil have ud i krukker på terrassen, sagtens klare sig i drivhuset nu. Det vil give dem en længere sæson, for de vokser sig store og stærke i drivhusets varme.

 

Giv skygge

Ellers er gode drivhussorter tomater, peberfrugter og eksempelvis citrustræer. Når frosten er helt væk, og solen er begyndt at skinne, kan man sætte agurker. De dør af kulde, hvis det fryser, de skal have mindst 18 grader hele tiden. Derfor er en god regel at vente til efter grundlovsdag.

Når solen rigtigt får fat, er det vigtigt at holde øje med planterne, for varmen er både god og farlig for væksterne. Solens stråler bliver forstærket af glasset i drivhuset, som nærmest fungerer som store brændglas, derfor risikerer man at svide sine planter af. Det kan være nødvendigt at give drivhuset skygge ved at lægge noget net eller film over.

– Jeg har selv noget fluenet, som jeg smider over huset, når det er nødvendigt. Det ser måske ikke så fikst ud, men det virker og er nemt at tage af og på, siger Jørgen Nyrup.
Consent preferences