Godt at vide som motorcyklist

Der er flere regler og gode råd, som er gode at have styr på, når landet skal køres tyndt på din yndlingsmaskine. Vi har her samlet nogle af de bedste tips og tricks til dig som motorcyklist. 

Hvordan er det nu med kørekort til motorcykel?

De seneste regler for motorcykelkørekort er fra 2017. Der er forskellige størrelser kørekort. Du kan starte med at tage motorcykelkort, når du fylder 18 år. Men du vil være underlagt en række restriktioner indtil du bliver 24. Nedenfor kan de læse nærmere om de forskellige kategorier:
Kategori A1 – lille motorcykel:
  • Kørekortet giver førerret til tohjulet MC (med/uden sidevogn) med en maksimal slagvolumen på 125 kubik, en maksimal motoreffekt på 11 kW (15 hk) og et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,1 kW/kg. MC'en må tilkobles én påhængsvogn eller ét påhængsredskab.
  • Kørekortet giver også ret til at føre trehjulet MC/trehjulet bil med en motoreffekt på højst 15 kW, lille knallert, stor knallert og quadricykel.
  • Kørekortet kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år, og som har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A1.
Kategori A2 – mellemstor motorcykel:
  • Kørekortet giver førerret til tohjulet MC (med/uden sidevogn) med en maksimal motoreffekt på 35 kW (48 hk) og et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,2 kW/kg og ikke afledt af motorcykler med mere end den dobbelte maksimale motoreffekt. MC'en må tilkobles én påhængsvogn eller ét påhængsredskab.
  • Kørekortet giver også ret til at føre trehjulet MC/trehjulet bil med en motoreffekt på højst 15 kW, lille knallert, stor knallert og quadricykel.
  • Kørekortet kan udstedes til:
    • 1) en person, der er fyldt 20 år, og som ikke tidligere har erhvervet kørekort til kategori A1 og som har gennemført køreundervisning og bestået den praktiske prøve, ELLER
    • 2) en person, der er fyldt 20 år, og som har mindst to års erfaring med A1, og som herefter har bestået den praktiske prøve til A2.
Kategori A – stor motorcykel:
  • Kørekortet giver førerret til tohjulet MC (med/uden sidevogn) uden begrænsning. MC'en må tilkobles én påhængsvogn eller ét påhængsredskab.
  • Kørekortet giver også ret til at føre trehjulet MC/trehjulet bil med en motoreffekt på over 15 kW, lille knallert, stor knallert og quadricykel.
  • Kørekortet kan udstedes til
    • 1) en person, der er fyldt 24 år, og som har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A
    • 2) en person, der er fyldt 24 år og har kørekort til kategori A2, og bestået en praktisk prøve til kategori A
    • 3) en person, der er fyldt 22 år, og som i mindst to år har haft kørekort til kategori A2 og herefter har bestået en praktisk prøve til kategori A.
Når du skal ud på vejene, så er det først og fremmest vigtigt, at du kører efter færdselsreglerne, selvom det kan være fristende at overhale motorvejskøen – men hvad flere ikke ved er, at der faktisk er visse tilfælde, hvor du godt må overhale holdende biler

Parkering af motorcykel

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du parkerer din motorcykel. Og der er desuden forskel på, om det er privat parkering eller om den er offentlig. Overordnet set, så er motorcykler ligestillede med personbiler og derfor skal de parkeres i en almindelig parkeringsbås. Vær dog opmærksom på, om der er parkeringspladser, som er dedikerede til motorcykler. I så fald så er det i dem, du helst skal parkere. Det er generelt ikke tilladt at parkere på fortov, men der kan være enkelte kommuner, hvor det er tilladt. Det kan du læse nærmere om i de kommunale parkeringsregler for de enkelte kommuner.P-skiver er ikke påkrævede for motorcykler, men man er som motorcyklist forpligtet til at overholde den skiltede tidsbegrænsning. I nogle kommuner, vil der forekomme ’ventilkontrol’, hvor der tages billeder af ventilens placering, så man kan se, om motorcyklen har holdt længere tid end det er tilladt. Er der tale om betalingsparkering, så skal motorcykler betale på lige fod med biler. I mange parkeringsautomater eller parkeringsapps, vil det være muligt at registrere motorcyklens nummerplade. Førnævnte liste over kommunernes parkeringsregler oplyser også, om motorcyklister er fritaget for betalingsparkering i de enkelte kommuner. Nummerpladen skal være synlig, så det er ikke tilladt at holde med MC-dækken på offentlig parkering. Samtidig kan det oplyses, at der som udgangspunkt ikke skelnes mellem motorcykler med eller uden sidevogn, når det kommer til parkering.Der kan dog være andre regler, når det kommer til privat parkering eller parkering i lufthavne. Vær derfor opmærksom, hvis du skal parkere under disse forhold.
 

Storebæltsbroen på motorcykel

Hvis du skal passere Storebælt på motorcykel, så skal du ikke tage de grønne BroBizz-baner, selvom du har en BroBizz. Du skal i stedet tage de blå baner, som er til kortbetaling. Det samme er tilfældet, hvis du skal passere Øresundsbroen.
 

Hvis du gerne vil ombygge din motorcykel

Det kan være et givende projekt at ombygge sin motorcykel. Både når det gælder selve processen med ombygningen, men også når det kommer til de efterfølgende køreture. Det er dog ikke bare lige til at gå i gang med sådan en ombygning. Der er nemlig en masse regler forbundet med ombygning, bl.a. registreringsafgifter, som er vigtige i forhold til syn og skatteforhold.
Forrige
Forrige

De bedste campingpladser i Jylland

Næste
Næste

DEN ULTIMATIVE VEJLEDNING I KØB OG SALG AF GENBRUGSPRODUKTER