12 tips: Nyt liv til din gamle mobil
Du kan selvfølgelig altid sætte din gamle mobil til salg på GulogGratis.dk, når den ikke skal bruges mere. Vælger du at beholde den, så er der her er 12 ideer til, hvordan du får glæde af din gamle telefon eller tablet.
Halvdelen af danskerne smider deres gamle mobiltelefon i skuffen, når de anskaffer en nyere model. Næsten hver tiende smider sågar den gamle telefon i skraldespanden, selv om den stadig virker. Det viser en undersøgelse, analysebureauet Wilke udførte sidste år.
Måske har du selv en eller flere aflagte telefoner eller tablets liggende, som bare samler støv?
Her er 12 idéer til, hvordan de gamle dimser får nyt liv, så de atter kan være til gavn og glæde i det daglige.
1. Sikkerhedskamera
Sæt en eller flere gamle telefoner op i din bolig – og overvåg hjemmet fra din mobil eller computer. Du kan vælge, at telefonerne kun skal optage, og sende dig en besked, når de opfanger bevægelse.
En effektiv app til dette formål er “Manything”, der både virker med iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) og Android. Programmet er gratis med mulighed for tilkøb.
Tjek også “SalientEye” og “tinyCam Monitor”, som kun fås til Android. Som altid finder du de nævnte apps ved at søge efter titlen i apparatets app-butik. Disse apps virker over dit trådløse netværk, så der kræves ikke simkort i de telefoner, du bruger som kamera.
Opsætningen er lidt mere kompleks end grydeklare alarmsystemer, men der er hjælp at hente på nettet. Se f.eks. videoen på: www.kortlink.dk/mvrk.
2. Fjernbetjening
Hvis din telefon har en infrarød sender i toppen (f.eks. flere ældre Samsung- og HTC-modeller), kan du forvandle den til en multi-fjernbetjening, der styrer dit tv, musikanlæg og mange andre apparater. De fleste telefoner med denne finesse leveres med en app til formålet, men ellers kan du søge i app-butikken efter “remote”.
Har telefonen ikke IR-sender, kan du købe en separat sender (f.eks. Anymote eller Griffin Beacon), der kobles trådløst til mobilen. Senderen placeres foran de apparater, du ønsker at fjernbetjene. Til gengæld behøver du så ikke pege mobilen mod de apparater, du vil betjene. Det sidste undgår du også med nyere fjernsyn, medieafspillere og andre moderne apparater, der som standard kan betjenes trådløst via bluetooth eller wifi.
Normalt kræver dette en speciel app, så søg efter producentens navn i din app-butik.
Hvis du bliver glad for din nye mobil-fjernbetjening, kan du med fordel parkere den i en bordlader, så den altid har strøm og aldrig bliver væk.
3. Bilradio
Hvis du ikke har et topmoderne musikanlæg i bilen, kan din gamle telefon klare opgaven. Fyld den op med musik, lydbøger, podcasts – og hvad du ellers lytter til på farten. Har den sim-kort, kan du også afspille fra diverse net-tjenester.
Hvis din bilradio har en almindelig lyd-indgang (aux), er det blot at trække et 3,5 mm lydkabel fra mobilens hovedtelefon-stik. Ellers kan det være nødvendigt at anvende cd-skifter-stikket bag på radioen.
Spørg din mekaniker, hvis du er i tvivl.
4. GPS-vejviser
Mobilen i bilen kan selvsagt også bruges som vejviser. Ældre telefoner klarer let denne opgave, og mange vejviser-apps fungerer fint uden sim-kort.
Det gælder f.eks. “Here WeGo”, som er gratis til både Android og iOS. Men også “Google Maps” kan bruges uden net-forbindelse, hvis du på forhånd henter de nødvendige kortudsnit ned via det trådløse netværk (se hvordan på:www.kortlink.dk/mvrq).
Hvis du monterer den gamle telefon i en holder på instrumentbrættet (www.kortlink.dk/mvrr) med strømkabel til cigarstikket, undgår du bøvlet med at hive kabler ind og ud af din egen telefon, hver gang du skal køre.
Du skåner også batteriet i din primære telefon. Husk dog at gemme den gamle mobil af vejen for tyveknægte – medmindre den åbenlyst er så gammel, at ingen gider stjæle den.
5. Pegeplade til computeren
Moderne bærbare har en stor pegeplade under tastaturet, så man kan styre rundt i programmerne med simple fingerstrøg. Du kan opnå det samme med din gamle telefon og appen “Remote Mouse”, der kan hentes gratis til Android og iOS (mulighed for tilkøb).
Programmet giver ikke bare mulighed for at styre musepilen og skyde genvej til udvalgte funktioner.
Du kan også bruge mobilen som fjernbetjening, når du afspiller film og musik på computeren – eller afvikler præsentationer. Tjek også “Gmote 2.0” til Android.
6. Nødtelefon
Alle mobiltelefoner kan ringe 112 – uden simkort. Det er den slags, man forhåbentlig aldrig får brug for. Men for en sikkerheds skyld kan du have en ekstra mobil liggende i bilen, sommerhuset, campingvognen osv.
Telefonen er kun din ven i nøden, når der er strøm på den, og batteriet taber løbende spænding.
Så husk at lade din nødmobil op med jævne mellemrum – eller at vedlægge de nødvendige kabler og adaptere (f.eks. til bilens cigartænder).
7. Actionkamera
Selv ældre telefoner kan optage video i hæderlig HD-kvalitet. Mobilen er ikke nær så hårdfør som et rigtigt actionkamera. Til gengæld gør det ikke så meget, om den skulle ende som “killed in action”, hvis den alligevel bare lå og samlede støv i skuffen.
Der findes et stort udvalg af holdere, som kan fastgøre mobilen til tøj, hjelme, køretøjer, droner mm.
8. Vækkeur
Mange lægger deres primære telefon til opladning på natbordet, og så er det jo oplagt at bruge den som vækkeur. Hvis du i stedet dedikerer en gammel mobil til dette formål, undgår du forstyrrende opkald og bimlende beskeder. Samtidig slipper du for fristelsen til at tjekke Facebook, mail og andre potentielle stress-faktorer. Så længe du nøjes med at installere en god vækkeurs-app. Her er utallige at vælge mellem, så søg i din app-butik efter “alarm clock” – og prøv dig frem.

Nyt liv til din gamle mobil
9. Digital fotoramme
Tablets og store telefoner kan sagtens fungere som digitale fotorammer. Udvalgte billeder og sågar videoklip kan overføres manuelt, men mange apps kan desuden hente billederne ned fra nettets populære foto- og lagertjenester.
Tjek f.eks. “Digital Photo Frame Web” til Android og “Digital Photo Frame” til iOS. Skal det være ekstra elegant, kan man skjule teknikken bag en klassisk billedramme.
10. GPS-sporing
Hvis du gemmer en gammel mobiltelefon i din bil, båd eller campingvogn og holder den tændt med GPS aktiveret, kan du spore fartøjet, hvis det skulle blive stjålet. De fleste mobiler har et indbygget sporings-værktøj, men du får flere muligheder med apps som “GPS Tracker” (Android) og “GPS Phone Tracker” (iOS).
Udfordringen bliver at holde mobilen med strøm, men det kan løses med et velvoksent nødbatteri eller et diskret placeret cigarstik (f.eks. i bagagerummet).
11. Babyalarm
Hvis du stiller din gamle mobil op ved barnets seng, har du en babyalarm, der fejer de gængse modeller af banen. Rækkevidden er i praksis uendelig, du kan se live-video af barnet, justere natlyset – og endda tale eller synge beroligende til den lille fra din egen telefon.
Flere apps fås også til smart-ure, så du kan følge dit barn direkte på håndleddet. Tjek for eksempel “Baby Monitor 3G” (Android og iOS, 29 kr.) og “Cloud Baby Monitor” (iOS, 29 kr.) Disse apps kan også bruges til overvågning af kæledyr.
12. Køkkenskærm
En ældre tablet kan snildt fungere som internet-baseret tv og radio, især i kombination med en trådløs højttaler. Hvis du monterer din gamle tablet (eller store mobil) i køkkenet, f.eks. på væggen eller i en bordlader, er den også lige ved hånden til madopskrifter, huskelister, videosamtaler, familiekalender og meget mere.
Modsat hjemmets nyere dimser, der ofte er i brug eller ligger, hvor nogen brugte dem sidst, får sådan en dedikeret “køkkenskærm” ekstra værdi, fordi den bliver, hvor den er.